Bloomberg HT Haberler "Turizmde jeopolitik gerilimlerden olumsuz etkilendik"
Haberler

"Turizmde jeopolitik gerilimlerden olumsuz etkilendik"

  • Four Seasons Hotel Sultanahmet Hotel Müdürü Serap Akkuş, turizm sektöründeki son gelişmeleri Bloomberg HT'de Arzu Maliki'nin sunduğu Üst Düzey programında değerlendirdi.

Giriş: 13 Temmuz 2025, Pazar 11:38
Güncelleme: 13 Temmuz 2025, Pazar 11:38

Akkuş'un yayında öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:

Aslında 2025 globalde turizm sektörünün artık toparlanma sürecinin bittiği ve yükselme dönemine girdiği bir yıl olacaktı. Özellikle ilk çeyrekte Türkiye genelinde yüzde 8'lik bir gelişme oldu. Daha sonra sezonun başlayacağı zamanlarda aslında çok güzel bir Nisan ve Mayıs ayı geçirdik. Pandemiden beri geçirdiğimiz en iyi Nisan ayıydı. Ama bu bölgesel gerilimlerden dolayı çok da hedeflediğimiz duruma gelemedik. Jeopolitik gelişmelerden olumsuz etkilendik. O yüzden hem İstanbul için hem de Türkiye için ikinci çeyrek bizi biraz hayal kırıklığına uğrattı. Ama Eylül ve Ekim aylarına baktığımız zaman gerginliğin de azaldığını görerek, 3. çeyrek ve yıl sonuna doğru toparlayacağımızı düşünüyorum.

"Yerli misafirler çok önemli"

Yurt dışı için şu anda bizim misafir profilinde birinci sırada Kuzey Amerika var, daha sonra Avrupa ülkeleri ve Rusya geliyor. Kuzey Amerika turist oranı yüksek olduğu zaman bizim biraz daha misafir segmentini çeşitlendirmemiz gerekiyor. O yüzden yerli misafirler çok önemli, onlar için yaptığımız stratejik fiyatlandırmalar, esnek fiyatlama sistemi çok önemli ve farklı pazarlara da ulaşmamız gerekiyor. İşte Güney Amerika gibi Hindistan, Çin, Uzakdoğu, Japonya kademeli bir şekilde artmaya başladı. İstanbul'daki misafirlerimiz de geliyor hafta sonu için, biz eski İstanbul'da olduğumuz için Türkiye'nin çeşitli illerinden de gelip burayı deneyimlemek isteyen oluyor. Bu jeopolitik gerginliklerden dolayı Körfez'den gelen misafirlerde de bir azalma var, Orta Doğulu turist yok diyemem ama evet azaldı. Şu anda turist profilinde dengeli bir gidişat var. Deniz yoluyla gelen turist de arttı Galataport sayesinde.