Türk fintech 2021'de 5 ülkeye açılıyor
Geçtiğimiz haftalarda OYAK Portöy'den stratejik yatırım alan fintech şirketi Birleşik Ödeme 2021 yılında Almanya, Azerbaycan, Rusya, Özbekistan ve Kazakistan'a açılıyor
SEFER YÜKSEL
2019 yılında Fibabanka'nın girişim sermayesi fonu olan Finberg'den ilk yatırımını alan, geçtiğimiz haftalarda da OYAK Portföy Girişim Sermayesi Fonları’ndan stratejik yatırım alan finansal teknoloji şirketi Birleşik Ödeme beş ülkeye açılıyor. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Birleşik Ödeme Sistemleri CEO'su İlker Sözdinler ve OYAK Finans Grup Başkanı Emrah Silav, OYAK Portföy'ün Birleşik Ödeme'ye yaptığı stratejik yatırımın detaylarını anlattı. Yaptıkları yatırım ile ana hedeflerinin belirli bir aşamaya gelmiş olan Birleşik Ödeme'yi uluslararası platforma taşımak olduğunun kaydeden Silav, "İlk hedefimiz, öncelikli olarak Doğu Avrupa ve Türki Cumhuriyetler bölgesi. Almanya'daki bankamızla olan entegrasyonun artırılması suretiyle bir koridor yaratılması olacak" dedi.
'Üç yıl içinde 10 ülkeye ulaşacağız'
Yatırımdan gelecek olan parayı daha çok uluslararası açılım için kullanacaklarını belirten Sözdinler, bu sene içerisinde 5 tane ülke belirlediklerini söyledi. Almanya, Azerbaycan, Rusya, Özbekistan ve Kazakistan'da düzenleyici otoritelerle görüşmelere başladıklarını kaydeden Sözdinler, "Almanya'da OYAK ANKER Bank ile Rusya'da da Fiba Grubu'nun bankası Credit Europe Bank ile Türkiye'deki ürün gamlarımızı ve uluslararası unicorn fintechlerle olan işbirliklerimizi bölgeye götürmek istiyoruz. Üç yıl içinde 10 ülkeye ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Sözdinler, yapılan anlaşmayla OYAK Portföy'ün şirkette hakim hissedar pozisyona geldiğini ifade etti.
'Grup şirketleri ile yeni kanallar yakalamaya başladık'
OYAK'ın Türkiye'nin en büyük mesleki emeklilik fonu olduğunun altını çizen Emrah Silav, OYAK Finans Grubu olarak, yatırım, portföy yönetimi, sigorta brokerliği ve Almanya'da faaliyetlerini sürdüren OYAK ANKER Bank ile bir arada düşünüldüğünde Birleşik Ödeme'ye yapılan stratejik yatırımın ciddi bir sinerji ortaya çıkaracağını söyledi. Yapılan yatırımlarda iş süreçlerine katıldıklarını vurgulayan Silav, "Sinerji odaklı yaklaşımımız sebebiyle iş sürekliliği ve inovasyon kültürünü bozmadan çeşitli alanlarda maksimum derecede fayda sağlamak üzere organize oluyoruz" diye konuştu.
OYAK yatırımının stratejik olarak şirketi hem Türkiye'de hem yurtdışında gitmek istedikleri noktaya çok daha hızlı götüreceğine inandıklarını belirten İlker Sözdinler ise "OYAK Grubu'nun otomotiv, tarım ve enerji şirketleriyle sinerji yakalamaya başladık. Onlara katma değer yaratırken kendimize de yeni kanallar ve müşteriler yaratmaya başladık" dedi.
'2021'de 20 milyar TL işlem hacmi hedefliyoruz'
Birleşik Ödeme'nin 2010 yılında kurulduğunu ve Türkiye'deki ilk elektronik para lisansı alan şirketlerden biri olduğunu belirten Sözdinler, büyük kurumlara, kamuya, Türk ve yabancı fintechlere, giderlerini azaltıp yeni gelir kalemleri oluşturacak ödeme sistemleri çözümleri sunduklarını söyledi. Para transferleri, ön ödemeli kartlar, tahsilat çözümleri, cüzdanlar ve self servis cihazları hizmetleri verdiklerini ifade eden Sözdinler, geçen yılı 6 milyar TL'lik işlem hacmiyle kapattıklarını ve yaklaşık 3.5 milyon son kullanıcıya dokunduklarını söyledi. Her sene yüzde 100'ün üzerinde büyüyen bir şirket olduklarını belirten Sözdinler, 2021 yılında 20 milyar TL işlem hacmi ve 16 milyon kişi son kullanıcı hedefinde olduklarını söyledi. Geçen yıl 50 olan çalışan sayısının 100'e çıktığını belirten Sözdinler, 2021 yılında çalışan sayısını 140'a çıkaracaklarını sözlerine ekledi.