Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji Türk fintech Avrupa ve ABD'ye açılıyor

Türk fintech Avrupa ve ABD'ye açılıyor

Litvanya'daki lisans başvurularının son onay aşamasına geldiğini söyleyen SiPay Genel Müdürü Semih Muşabak, Avrupa'nın ardından ABD'de de şirket kurma aşamasında olduklarını belirtti

Giriş: 21 Ocak 2021, Perşembe 10:05
Güncelleme: 21 Ocak 2021, Perşembe 10:05

SEFER YÜKSEL

Ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren SiPay, rotayı Avrupa ve ABD pazarına çevirdi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan SiPay Genel Müdürü Semih Muşabak, Litvanya'da yaklaşık bir yıl önce lisans başvurusu yapıklarını belirterek, son lisans onayını almak üzere olduklarını söyledi. Lisans onayı ile birlikte Türkiye ile Avrupa'yı birleştirmiş olacaklarını vurgulayan Muşabak, "Tüm Avrupa'dan gelen ödemeleri ya da Avrupa'ya giden transferleri Litvanya'daki ödeme kuruluşumuz SiPay ile yapıyor olacağız" dedi. Avrupa'nın ardından hedeflerinin ABD olduğunu belirten Muşabak, orada da bir şirket kuruluşu aşamasında olduklarını, ABD'den sonra da Birleşik Arap Emirlikleri pazarına açılacaklarını vurguladı.

'Teknoloji şirketimizi kurduk'

SiPay'de şu anda 45 olan çalışan sayısını nisan ayının sonuna kadar 65-70'e çıkacaklarını belirten Muşabak, İTÜ Teknopark'ta yeni bir şirket kurduklarını söyledi. Teknoloji şirketini SiPay bünyesinden ayırdıklarını kaydeden Muşabak, "Bu şirketi teknolojimizi yönetecek yapı haline getirdik. SiPay'e destek olmak dışında ilerleyen dönemde artık, SiPay'in kurumsal müşterilerine ya da farklı ödeme kuruluşlarına destek olabilecek hale getirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

'İşletmeler dijitale yeterince entegre değil'

İşletmelerin yeterince dijitale entegre olmadığını ifade eden Muşabak, "Bir çok kuruluş ben dijitalleştim diyor. Ancak dijitalleşmek demek, müşteri kabulünden ödemeler ya da her hangi bir evrak imzalama aşaması gibi tüm süreçleri dijitale taşımak demek. Dolayısıyla öncelikli olarak dijitalleşmeye ayak uydurmamız gerekiyor. Örneğin her hangi bir ürün satacaksanız e-ticaret platformu ya da şubenizin olmasına gerek yok. Sizin kendi alanınızda ürünleri satabildiğiniz, ürünlerin ödemesini alabildiğiniz platformlar mümkün. Biz de kullanıcılara ve işletme sahiplerine bu hizmeti veriyoruz. Onlara bir platform veriyoruz. Bu platform üzerinden istedikleri gibi ödemeler alıyorlar. İsterlere EFT, havale ile bu ödemeleri alabiliyorlar. İsterlere kredi kartı altyapısını kullanarak kredi kartı ile her hangi bir satış yapabiliyorlar" diye konuştu.

İşletmelerin satışlarını artırmak için ilk etapta e-ticaret platformlarına ihtiyaçlarının olmayabileceğini belirten Muşabak, "İşletmelerin önce ihtiyaçlarını analiz etmeleri gerekiyor. Biz bu noktada da nasıl bir platforma ihtiyaçları oldukları konusunda işletmelere destek oluyoruz" dedi.