Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

SEFER YÜKSEL

Koronavirüs salgını nedeniyle, her geçen gün sosyal izolasyon kurallarına uyup evde kalanların sayısı artarken, bu dönemde online oyun sektöründe de ciddi bir artış gözlemleniyor. Öyle ki, araştırmalar dünya genelinde online oyun harcamalarının yüzde 30 arttığını gösteriyor. Öte yandan online oyun harcamalarındaki artış, kart ve bilgi güvenliği kaygılarını da beraberinde getiriyor. Uzmanlar, kullanıcıları, online oyunlarda sıkça karşılaşılan dolandırıcılık ve sahte işlem olaylarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarırken, oyun severlerin yapılan oyun harcamalarında güvenli ödeme yöntemlerini seçmesi büyük önem taşıyor. Özellikle pandemi döneminde kullanımı artan oyun konsollarının içerisinde dünya genelinde 3D Secure 2.0 ile ilgili herhangi bir güvenli ödeme çözümü olmaması noktasından yola çıkan Türk fintech şirketi Finartz, bu alandaki boşluğu görüp kolları sıvamış.

'DÜNYAYA İHRAÇ EDECEĞİMİZ BİR FINTECH ÜRÜNÜ OLACAK'

E-ticaret siteleri ve dijital cüzdanına altyapı ve platform desteği sağlayan Finartz'ın kurucusu ve Genel Müdürü Cihan Demir, bu alana yatırım yaptıklarını ve Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Temel olarak oyun konsolları platformları içerisinden yapılan ödemelerde,  ödemeyi güvenli olarak ve 3D Secure 2.0 ile tamamlayabilecek bazı ürünler üzerine çalıştıkları bilgisini veren Demir, "Çok yakın zamanda bunların prototiplerini denemeye başlayacağız. Bunlar globalde kullanılan ürünler haline gelecek" dedi. Özellikle oyun konsolu içerisinde ödeme işlemi tamamlayan, oradan oyun alan, üyelik satın alan bütün herkesin kullanabileceği bir güvenli ödeme altyapısı olacağını belirten Demir, bunun da Finartz'ın dünyaya ihraç edeceği bir ürün olacağını söyledi.

'NAKDE HIZLI DÖNEN ÜRÜNLERDE SAHTECİLİK ÇOK OLUYOR'

İnternet alışverişlerinde, özellikle sahte işlemler ve dolandırıcılıkla ilgili en çok dikkat ettikleri konunun nakde hızlı dönebilen ürünlerdeki sahtecilik olduğunu vurgulayan Demir, bu alanda sahtecilik yapanların işlemi gerçekleştirip çok hızlı nakde çevirip buradan gelir elde edebildiğinin altını çizdi. Demir, özellikle oyun hesabı ve oyun kontörü gibi harcamaların da bu kapsam içerisinde değerlendirildiğini kaydetti. Burada satın alınan ürünün fiziki karşılığı olmadığını ve kargo ile gelmediğini hatırlatan Demir, "Bir kargo adresi yok. Teslimat gerçekleşmiyor. Bu alanda 3D Secure en değerli güvenlik kalkanı. Bu hem oyun kontörünü ya da oyunla ilgili ödemelerinin satışını yapan üye işyerlerini koruyabilmek için hem de bu işlemi yapan kullanıcıların kart güvenliğini sağlayabilmek için çok değerli. Çünkü işlem esnasında oyun satın alımı gerçekleşirken tüketicinin/kullanıcının gerçekten kart hamili olup olmadığını doğrulamak, işlemden sonra harcama itirazlarını en baştan kesmiş oluyor" diye konuştu.