Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar kuru, ABD'de enflasyonun beklentilerle paralel olarak gerçekleşmesinin ardından 8,65 civarında işlem görürken piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısına odaklandı.

Türk lirası çarşamba günü gelişen ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi olurken 24 gelişen ülke para biriminden 14'ü çarşamba günü pozitif bir seyir izliyor.

ABD'de tüketici fiyat endeksi Temmuz'da yıllık yüzde 5,4 artış kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi tüketici fiyatlarında yıllık artışın yüzde 5,3 olarak gerçekleşmesi yönündeydi.

Ülkede bir önceki aya göre tüketici fiyatlarında ise yüzde 0,5'lik artış izlendi. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,5 olarak gerçekleşmişti.

Türkiye'nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 397 baz puan seviyesinde bulunurken 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 18,89 civarında seyrediyor. Borsa İstanbul'da ise gün içerisinde düşüş yüzde 1'i aştı.

Credit Suisse'den Merkez Bankası öncesi Dolar/TL tahmini

Yurtiçi piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına odaklanırken, yabancı kurumlar da farklı senaryolar üzerine analizlerini şekillendiriyor.

Credit Suisse analistleri TCMB'nin faiz kararını temel alarak yaptıkları dolar/TL analizinde kısa vadede kurda 8,30 seviyelerine doğru bir düşüşün olası görünmediğine dikkat çekti.

Analistler önümüzdeki günlerde dolar/TL'nin 8,45-8,50 seviyesine gerileyebileceğini ancak TCMB'nin Ağustos toplantısında politika faizini indirmesi ya da piyasalarda Eylül ayında bir faiz indirimi beklentisi yaratacak işaretler vermesi durumunda kurda Haziran ayında görülen tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 8,80'lere çıkabileceğini öngördü.

Credit Suisse analistleri 3. çeyrek sonu için dolar/TL'de 9,10 olan tahminlerini ise değiştirmedi. Bununla birlikte analistler yüksek carry maliyetleri ve son günlerde yaşanan hareketler dolayısıyla mevcut seviyelerde dolar/TL'de uzun pozisyon almaktansa reaktif bir yaklaşımın daha doğru olacağına vurgu yaptı.

Deutsche Bank faiz indirimi çağrısına rağmen tahminini öteledi

Deutsche Bank, enflasyonda Temmuz ayında meydana gelen artışın ardından TCMB'nin faiz indirim beklentisinin tarihini ötelerken indirim tahminini daralttı.

Deutsche Bank böylece TCMB'den faiz indirimi tahminlerini azaltan yabancı yatırım bankalarının arasına katılmış oldu.

Deutsche Bank TCMB'den ilk faiz indirimi beklentisini Ekim'den Kasım'a ötelerken yıl sonuna kadar 200 baz puan indirim öngörüsünü 100 baz puana düşürdü. Deutsche TCMB'nin Kasım ve Aralık aylarında iki kere 50 baz puanlık faiz indirimi yapacağını tahmin etti.

Deutsche Bank analistleri, "Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki önemli artış göz önüne alındığında, kısa vadede faizi düşürmeye imkan olmadığını düşünüyoruz" dedi.