Türk Lirası büyüme gününde pozitif ayrıştı
Türk Lirası, Türkiye'de ilk çeyrek büyüme verilerinin beklenenden iyi gelmesiyle beraber pazartesi günü dolara karşı en fazla değer kazanan gelişen ülke para birimi oldu
Dolar/TL yeni haftaya 8,56 seviyesinde başladıktan sonra 8,58 civarına kadar yükselmişti. Türkiye ilk çeyrek büyüme verisinin açıklamasından sonra hızlı bir düşüş kaydeden dolar/TL 8,49 seviyesine kadar geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 7 büyüdü. Piyasanın beklentisi büyümenin yüzde 6,7 olması yönündeydi. Verilere göre ilk çeyrekte sanayi yüzde 11,7; hizmetler sektörü yüzde 5,9 büyüdü.
Pazartesi günü gelişen piyasa kurlarının genelinde bir yükseliş yaşanırken Türk Lirası en fazla değer kazanan para birimi oldu. Rus Rublesi ve Hint Rupisi en fazla değer kaybeden para birimi oldu.
10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi yüzde 1,59 civarında yatay bir seyir izlerken Bloomberg Dolar Spot Endeksi haftaya yüzde 0,1 düşüşle 1.117’den başladı.
İlk çeyrekte büyüme beklentiyi aştı
Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları, 2021 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 7,4 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 1,3, yatırımlar ise ilk çeyrekte yüzde 11,4 arttı.
Mal ve hizmet ihracatı, 2021 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 3,3 artarken ithalatı yüzde 1,1 azaldı.
Bu rakamların ardından büyümeye en fazla katkının özel tüketimden geldiği görüldü. Katkı bazında özel tüketimi yatırımlar takip ederken, net ihracat katkısı 1,1 puanda kaldı. Devletin nihai harcamalarının katkısı ise yüzde 0,2 puan olarak kaydedildi.
Sanayi yüzde 11,7; hizmetler yüzde 5,9 büyüdü
Sektörlere bakıldığında tarım sektörünün 2021 yılı ilk çeyreğinde yüzde 7,5 büyüdüğü izlendi.
Sanayi sektörü yüzde 11,7 büyürken, imalat sanayi sektöründe ise büyüme yüzde 12,2 oldu.
Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 12,5 daralan inşaat sektörü bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,8'lik büyümeyle pozitif tarafa geçti.
Hizmetler sektöründe devam eden koronavirüs salgınının etkileri hissedilmeye devam etti. Sektörün büyümesi yüzde 5,9 olarak kaydedildi.
Makine yatırımları arttı, inşaat yatırımlarında gerileme sürdü
Yüzde 11,4 artışla büyümeye önemli katkı yapan yatırımlar kaleminin detaylarına bakıldığında makine teçhizat yatırımlarındaki artış ivmesinin devam ettiği görüldü. Buna göre yılın ilk çeyreğinde makine ve teçhizat yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 30,5 yükseldi.
İnşaat yatırımlarında ise gerileme ivmesi yılın ilk çeyreğinde de devam etti. Verilere göre inşaat yatırımları yüzde 4,7 daraldı.