Bloomberght
Bloomberg HT Piyasalar Türk lirası enflasyon sonrası yatay

Türk lirası enflasyon sonrası yatay

Türk lirası beklentileri aşarak 2 yılın zirvesine tırmanan enflasyon verisi sonrasında yatay bir seyir izliyor

Giriş: 05 Temmuz 2021, Pazartesi 10:20
Güncelleme: 05 Temmuz 2021, Pazartesi 14:17

Türk lirası, Haziran ayında yüzde 17,53 gelen enflasyon verisi sonrasında dolar karşısında yatay bir seyir izliyor.

Geçen hafta inişli çıkışlı bir seyir izleyen dolar/TL 8,74 seviyesine kadar tırmandıktan sonra hafta içerisinde 8,64’e kadar gerilemişti. ABD’deki istihdam verisinin beklentileri aşması enflasyona dair endişeleri artırarak doların zayıflamasına neden olmuştu.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi cuma günü 1.146 civarına kadar tırmandıktan sonra pazartesi günü 1.139 seviyesinde bulunuyor. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi ise yüzde 1,42 civarında seyrediyor.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 384 baz puan civarında işlem seyrederken 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi yüzde 18,47 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye'de Enflasyon 2 yılın zirvesinde

Tüketici fiyatları Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,53 artış kaydetti. Böylelikle yıllık enflasyon Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre tüketici fiyatlarında aylık artış yüzde 1,94 olarak kaydedildi. Haziran'da yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 17,47 oldu.

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin anketinde piyasanın tahmini yıllık enflasyonun yüzde 16,9 olması yönündeydi. Aylık enflasyon tahmini ise yüzde 1,4 olmuştu.

Deutsche Bank'tan dolar/TL ve enflasyon güncellemesi

Deutsche Bank yayımladığı bir araştırma raporunda, elektrik ve gaz fiyatlarına yapılan zamlar sonrasında yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 15’ten yüzde 16’ya revize ettiklerini duyurdu.

Temmuz ayı enflasyon verisiyle beraber Temmuz başında yapılan zamların etkisinin daha iyi anlaşılabileceğini vurgulayan Deutsche Bank, Temmuz ayında enflasyonun hızlı bir şekilde artarak yüzde 18’in üzerine çıkmasını beklediklerini belirtti.

Dolar/TL için yıl sonu tahminini de 9,00’dan 9,50’ye güncelleyen kurum, son açıklanan zorunlu karşılık önlemlerinin alışılmadık para politikası önlemlerine geri dönüldüğüne dair sinyaller verdiğinin altını çizdi.

İkinci çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 22 civarında büyümesini bekleyen Deutsche Bank, hızlanan aşılama çalışmaları ve Haziran’da açıklanan yüksek frekanslı verilerle beraber Türkiye için 2021 büyüme tahminlerini yüzde 5,5’ten yüzde 6,9’a yükselttiklerini söyledi.