Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Türk Lirası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yapılan değişikliğin ardından hafta boyunca yaşadığı dalgalanmanın ardından yeni güne yatay seyirle başladı.

7,93 seviyesinden güne giren Dolar/TL kuru ilk işlemlerde bu seviye etrafında seyretti.

Türkiye'nin risk primi 456 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi yüzde 20,2 seviyesinde.

Mark Mobius'tan TL yorumu

TCMB başkanlığında yaşanan değişikliğin ardından Türk Lirası'nın görünümü açısından birçok yorum gelirken ünlü yatırımcı Mark Mobius da değerlendirmelerde bulundu.

Mobius Capital Partners Kurucusu Mark Mobius “Türk Lirası'nın bu zayıflıkla devam etmeyeceğini, gelecekte istikrarlı olacağını düşünüyorum” dedi.

Bloomberg TV’den David Nestin’in sorularını yanıtlayan Mobius “Ne zaman bir merkez bankası başkanı değişse bu bir panik yaratır. Buna rağmen yeni TCMB başkanının açıklamasına baktığınızda istikrarlı bir Türk Lirası hedefi görüyorsunuz. Türk Lirasındaki tepkinin aşırı olduğunu, mantıklı olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

Kurun zayıfladığını ya da güçlendiğini görmek için baktıkları ölçütlerden birinin satın alma gücü paritesi olduğunu belirten Mobius, yatırımcı olarak kendini kur zayıflıklarına karşı nasıl koruduğu sorusuna ise “Kur zayıflıklarından fayda sağlayabilecek şirketlerin hisselerini seçmeye çalışıyoruz. Örneğin Türkiye’de ihracat yapan bir yazılım şirketinde yatırımımız var” dedi.

TCMB Başkanı bankacılarla görüştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, banka genel müdürleriyle dün gerçekleştirdiği görüşmede, bir haftalık repo faizinin temel politika aracı olmaya devam edeceğini ve para politikası operasyonel çerçevesinin korunacağını vurguladı.

Anadolu Ajansı’nın bankacılık kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetiminde olmayan ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği’ndeki (TKBB) bankaların yöneticileri ile görüşen Kavcıoğlu, TCMB’nin, hükümetçe belirlenen orta vadede enflasyonu yüzde 5 seviyesine indirme hedefine sıkı sıkıya bağlı kaldığı, bankanın bu hedefe ulaşmak için para politikası araçlarını uygun bir şekilde kullanacağı mesajını verdi. Haberde, üst düzey bankacıların, TCMB’nin, para politikası duruşunu enflasyon görünümü, gerçekleşen enflasyon ve beklenen enflasyon oranlarını dikkate alarak enflasyonda kalıcı düşüş sağlayacak şekilde belirlemeye devam edeceğini aktardığı belirtildi.