Türk Lirası'nın performansı hangi şirkete nasıl yansır?
HSBC'nin raporunda Türk Lirası'nın performansından en fazla etkilenecek şirketler sıralandı
HSBC'nin Küresel Araştırma raporunda finans dışı Türk şirketlerinin kur hassasiyeti, borçluluk rasyoları ve temettü ödemelerine ilişkin değerlendirmede bulunuldu.
Raporda Türk Lirası'ndaki zayıflığa karşı en defansif/dirençli olan şirketlerin BİM, Aselsan, Erdemir, Ford Otosan, Şişecam ve Tofaş olduğu belirtildi.
Ayrıca rapora göre HSBC'nin 2021 yılına ilişkin -yüzde 25 sınırlamasının gelecek yıla uzatılmayacağı varsayımıyla- en fazla temettü ödemesini beklediği şirketler Erdemir, Tofaş, Enerjisa, BİM, Türk Telekom, Türk Traktör ve Ford Otosan.
Merkez Bankası'nın 24 Eylül'de gerçekleştirdiği faiz artırımının TL üzerinde kısa süreli bir pozitif etkisinin olduğu belirtilen raporda, daha sonrasında kurun artırım öncesi seviyelerin üzerine tırmandığı ifade edildi.
Bu yıl getirilen temettü sınırlamasının bazı şirketlerin az ödeme yapmasına neden olduğu ifade edilirken, bu durumun gelecek yıl normalden fazla ödeme yapılmasını tetikleyebilmesinin -Kovid-19 etkisi de dahil- operasyonel şartların gidişatına ve sınırlamanın kaldırılmasına bağlı olduğunun altı çizildi.
Şirketlerin 2019 yılı net dönem kârının yalnızca yüzde 25’ine kadarının dağıtılması yönündeki sınır yıl sonuna kadar uzatılmıştı.
Raporda, döviz kurlarındaki değişimlerin kârlara olan etkisini değerlendirirken gelir ve maliyetlerin döviz dağılımına, bilançolarda taşınan pozisyonlara ve kaldıraç rasyolarına bakıldığı, ancak pratikte birçok dinamik unsurun rol oynadığının altı çizildi.
HSBC'nin analizine göre;
Güçlü TL'den en fazla yarar sağlayacak şirketler Doğus, Kardemir, Medical Park, Türk Telekom, Türk Traktör, Coca-Cola ve Migros.
2020'nin ilk yarısı itibarıyla en yüksek kaldıraca sahip şirketler Tüpras, Do&Co, Türk Hava Yolları, TAV Airports, Petkim, Kardemir, ve Pegasus.
2019 mali yılına kıyasla 2020'nin ilk yarısında kaldıracın en fazla azaldığı şirketler Migros, Tat Gıda, Türk Traktör, Erdemir ve Doğus Otomotiv.
2019'daki temettü sınırlamasından en fazla negatif etkilenen şirketler Ford Otosan, Turkcell, Türk Telekom, Anadolu Efes, BİM, Coca-Cola ve Erdemir.
Söz konusu sınırlamanın gelecek yıl devam etmeyeceği varsayımıyla 2021'de en fazla temettü ödemesi beklenen şirketler ise Erdemir, Tofaş, Enerjisa, BİM, Türk Telekom, Türk Traktör ve Ford Otosan.
Çoğu şirket kurdaki dalgalanmalara karşı nötr
Döviz kırılımına göre gelirlerin maliyetler karşısında ne kadar dengeli olduğuna bakılan çalışmada, döviz cinsi maliyetlerine ve gelir üretimine göre TL karşısında güçlü dövizden fayda sağlayacak şirketler Aselsan, Ford Otosan, TAV, Erdemir, Petkim, Tofaş, Türk Hava Yolları, Şişecam, Tupraş ve Enka.
Gelirlerine göre maliyetlerindeki döviz ağırlığı daha yüksek olan, dolayısıyla güçlü TL'den en fazla fayda sağlayacak şirketler Doğuş Otomotiv, Türk Traktör, Ülker, Mavi ve Tekfen.
Raporda, çoğu şirketin operasyonel anlamda dövize karşı nötr olduğu ve bundan dolayı döviz dalgalanmalarına karşı büyük ölçüde nötr olduğu belirtildi. Bu şirketlerin arasında BİM, Şok, Migros, Enerjisa, Turkcell, Türk Telekom ve Arçelik de yer alıyor.
Bilançolardaki döviz hassasiyeti
Şirketlerin bilançolarında taşıdıkları döviz pozisyonlarının değerlendirildiği raporda, en fazla miktarda uzun döviz pozisyonu taşıyan şirketlerin Şişecam, Tekfen ve Aselsan olduğu belirtildi.
En fazla kısa döviz pozisyonu taşıyan şirketler ise Medical Park, Türk Telekom, Coca Cola İçecek ile -yatırımcıların doğal hedge'leri dışarıda bırakılırsa- Tüpraş.
Borçluluk
Şirketlerin ne kadar kaldıraç kullandığını karşılaştırmak amacıyla borç/özsermaye rasyoları karşısında net borç/FAVÖK rasyolarına bakıldığı çalışmada, 2020'nin ilk yarısında borçluluk rasyolarının Kovid-19'un operasyonel kârlar üzerindeki baskısı ve kısmen yüksek kur nedeniyle 2019 mali yılına kıyasla çok arttığına dikkat çekildi.
Raporda, "Faaliyet kârlarındaki toparlanmanın bu yılın ikinci çeyreğinden sonra düşük borçluluk rasyolarına neden olmasını bekliyoruz. Ancak TL'nin zayıflığı devam ederek toparlanmayı sınırlayabilir." dendi.
Buna göre 2020'nin ilk yarısı itibarıyla en fazla kaldıraca (net borç/FAVÖK) sahip şirketler Tüpraş, Do&Co, Türk Hava Yolları, TAV Airports, Petkim, Kardemir ve Pegasus.
2021 temettü ödemeleri risk altında mı?
Şirketlere likidite desteği sağlayacak Kovid-19 önlemleri kapsamında temettü ödemelerindeki yüzde 25 sınırlamasının yıl sonuna kadar uzatıldığı hatırlatılan raporda, bu durumun Ford Otosan, Turkcell, Türk Telekom, Anadolu Efes, BİM, Coca-Cola ve Erdemir'in ödemelerini negatif etkilediği belirtildi.
Sınırlamanın 2021'e uzatılmayacağı varsayımıyla, HSBC'nin 2021'de en fazla temettü ödemesini beklediği şirketler Erdemir, Tofaş, Enerjisa, BİM, Türk Telekom, Türk Traktör ve Ford Otosan oldu.