Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Haziran sonundan beri üç büyük faiz indirimi atlatan Türk Lirası, TCMB Başkanı'nın görevden alınması ve Suriye'nin kuzeyindeki askeri operasyonların ABD yaptırımlarını provoke etmesi riskine de göğüs gerdi.

Merkez Bankası'nın Perşembe günkü faiz indirimini neredeyse “yara almadan” atlatan lira, yılın ikinci yarısında -diğer gelişen piyasa paralarına benzer şekilde- yaklaşık yüzde 0.3 yükseldi. TCMB'nin 250 baz puanlık faiz indirimine gitmesiyle fonlama maliyeti toplam 10 puan düşmüş oldu.

TL, Haziran sonundan beri yüzde 0.3 değer kazanarak Bloomberg tarafından takip edilen 24 gelişen piyasa arasında en iyi performansı gösteren beşinci para oldu. 6 EM parası dolar karşısında yükselirken 18'i düştü.

Merkez Bankası'ndan bu noktadan sonra gelecek adımlar önemli olacak. Perşembe günkü indirim enflasyona göre düzeltilmiş faizi yüzde 4.7'ye çekse de diğer gelişen piyasalara göre hala yüksek. Ancak, faiz indirimleri ya da enflasyonda olası bir yükselişten dolayı TL'nin reel faiz avantajını koruyup korumadığını izlemek gerekir.