Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Türkiye Hazine tahvillerinde getiri eğrisi Ocak 2017'den beri ilk kez ters halinden normale döndü.

Uzun vadeli tahvillerin faizleri getiri eğrisinin kısa tarafının 16 baz puan üzerinde işlem görüyor. 2 yıl vadelilerin faizi 14:20'de yüzde 16.20, 5 yıllıkların faizi yüzde 16.35 ve 10 yıllıkların faiziyse yüzde 16.36 seviyesine geldi.

Tüm dünyada ise küresel büyüme endişelerini kuvvetleniyor. ABD'de 10 yıllık tahvil faizinin geçen hafta 2007'den beri ilk kez 2 yıllıkların altına inmesiyle birlikte getiri eğrisi tersine dönmüş oldu. Önemli ekonomilerde hayal kırıklığına uğratan reel sektör verilerinin yanında, ABD getiri eğrisinin tersine dönmesi önemli bir resesyon göstergesi olarak görülüyor.

Getiri eğrisinin tersine dönme finansal piyasalarda sert satışa neden olmuştu. Özellikle 10 yıllıklar ve 3 aylıklar arasındaki farkın eksiye dönmesi ile, 1960'lardan bu yana resesyon habercisi olmasından dolayı, piyasalarda tehlike çanları çaldı.

ABD Hazine tahvillerinde getiri eğrisi:

İngiltere'de getiri eğrisi 2008 yılından bu yana ilk kez geçen hafta Çarşamba günü tersine döndü. Böylece İngiltere'de küresel finans krizinden bu yana en ciddi resesyon sinyali görülmüş oldu. 10 yıllıkların faizi 11 yıldan beri ilk kez 2 yıllıkların altına geriledi.

Almanya'da da eğrinin kısa tarafı 5 yıl vadelilerinin üzerinde seyrediyor. 3 aylıklarla 5 yıllıklar arasında yaklaşık 12 baz puanlık faiz farkı bulunuyor.