Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'nin "Barış Pınarı Harekatı'na 120 saatliğine ara verilmesi konusunda ABD ile anlaşması Türk varlıklarında olumlu havaya neden oldu.

Dün anlaşma öncesi 5.93'lere kadar çıkan dolar % 2'ye varan düşüşle 5.75'lere kadar geriledi. Borsa İstanbul 100 Endeksi bu sabaha % 3'ün üzerinde primli başladı, bankacılık endeksinde yükseliş % 5'i aştı. Türkiye'nin 2 yıllık ve 10 yıllık tahvil faizleri de bugün düşerken 5 yıllık CDS 380 baz puan seviyelerine geriledi.

Global Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Filiz Özcan Bloomberg HT'ye piyasa için en olumlu senaryonun gerçekleştiğini belirterek borsada yükselişin sürebileceğini, kurdaki hareketin ise sınırlı olabileceğini söyledi.

Özcan "borsadaki hareket sınırlı  oldu çünkü açığa satış yasağı hala devam ediyor. Gelecek haftalarda yeni adımlar atılmasıyla borsada hacimlerin daha da artmasını bekliyoruz. Son 2 haftada Barış Pınarı harekatının başlamasından beri borsa kabaca yaklaşık 10 bin puan satış baskısıyla karşılaştı. Dolar bazında bakınca borsada ciddi bir iskonto söz konusu. Genel olarak yönün yukarı yönde devam edeceği görünüyor." ifadelerini kullandı.

"GERİ ÇEKİLME SINIRLI OLABİLİR"

Kurdaki harekete dair 24 Ekim'deki Merkez Bankası toplantısını işaret eden Özcan "Acaba faiz indirimi yapmaz mı gibi soru işaretleri vardı ama faiz indirimi devam edecek gibi görünüyor. Bu nedenle geri çekilmenin sınırlı kalacağını düşünüyoruz. 5.76 seviyeleri şu an dengelenme seviyeleri olarak takip edilebilir" ifadesini kullandı.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan da Bloomberg HT'ye anlaşmanın devamı gelirse orta - uzun vadede Türk varlıklarında daha iyi performans görüleceğini söyledi.