Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Türkiye'de birleşme ve satın almalar 7 yılın zirvesine çıktı

Türkiye'de birleşme ve satın almalar 7 yılın zirvesine çıktı

KPMG yıllık satın alma ve birleşme raporunu açıkladı. Rapora göre, Türkiye'de satın alma ve birleşme işlem hacmi 7 yılın zirvesine tırmandı. Raporda 2022 yılı için iyimser beklenti korunurken, teknoloji ve üretim sektörlerine olan ilgi ile beraber işlem hacimlerinin ve adetlerinin artacağı öngörüldü.

Giriş: 28 Aralık 2021, Salı 11:31
Güncelleme: 28 Aralık 2021, Salı 11:33

KPMG Türkiye üçüncüsünü hazırladığı yıllık “KPMG Perspektifinden Birleşme ve Satın Alma Trendleri 2021” raporunu açıkladı. Rapora göre, Türkiye’de satın alma ve birleşme işlem hacmi ve işlem sayısı bir önceki yıla kıyasla önemli oranda artış kaydetti. Raporda 2022 yılı için iyimser beklenti korunuyor, teknoloji ve üretim sektörlerine olan ilgi ile beraber işlem hacimlerinin ve adetlerinin artacağı öngörülüyor.

Rapora göre, 2021 yılında, dünyada birleşme ve satın alma aktivitesinde tüm yılların üzerinde bir performans gerçekleşirken Türkiye’de de benzer şekilde işlem hacminde belirgin artış gözlemlendi. İşlem adedinde de önceki yıllara kıyasla artış kaydedildi.

2021 yılında dünyada yaklaşık 5,1 trilyon dolarlık birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşirken, bu tutar son 20 yılın en yüksek değeri olarak kayıtlara geçti.

Dünyada rekor seviyede gerçekleşen işlem hacminin arkasındaki temel nedenler olarak likidite bolluğu ve finansal yatırımcıların yatırım iştahı, sektörel konsolidasyon ve tedarik zincirlerindeki yeniden yapılanma ön plana çıktı.

Türkiye’de ise değeri açıklanan işlem hacmi son yedi yılın en yüksek seviyesine ulaşarak toplam 14 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

2021'deki en büyük 10 satın alma işlemi

Sıra Açıklanma tarihi Hedef şirket Alıcı Alıcının kökeni İşlem değeri (milyon dolar) Hisse oranı
1 Aralık 2021 Antalya Havalimanı TAV Havalimanı, Fraport Türkiye, Almanya 8,211 GD
2 Ağustos 2021 Trendyol Softbank, General Atlantic, Princeville Capital, ADQ, Qatar Investment Authority, Chimera Investments ABD, BAE, Katar, Japonya 1.435,0 %8,7%
3 Haziran 2021 Getir Sequoia Capital, Tiger Global Management, Silver Lake Partners, Goodwater Capital LLC, Mubadala Investment Company PJSC, DisruptAD Türkiye, ABD, BAE 555,0 %7,5
4 Ağustos 2021 Elif Plastik Huhtamaki Oyj Finlandiya 483,0 %100,0
5 Kasım 2021 YapıKredi (UniCredit Hisseleri) Koç Holding Türkiye 360,8 %18,0
6 Mart 2021 Getir Sequoia Capital, Tiger Global Management, Crankstart Foundation, Base Capital Partners, Fiba Holding, Esas Holding, Goodwater Capital Türkiye, ABD, Brezilya 300,0 Açıklanmadı
7 Ocak 2021 Kümaş Manyezit Sanay Ereğli Demir Çelik (Erdemir) Türkiye 297,0 %100,0
8 Ekim 2021 Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı (Türkiye Denizcilik İşletmeleri) Koç Holding Türkiye 285,6 GD
9 Şubat 2021 AvivaSA Emeklilik ve Hayat Ageas NV Belçika 179,0 %40,0
10 Haziran 2021 Dream Games Index Ventures, Makers Fund, Institutional Venture Partners, Balderton Capital (UK) LLP, Kora Holding ABD, İngiltere 155,0 %15,5
Description

Antalya Havalimanı ve Trendyol işlemleri 2021’in iki “mega” işlemi oldu

2021 yılında küresel trendlere paralel olarak, teknolojinin farklı alanlarının giderek önem kazanmasının yanı sıra dijitalleşme ve tedarik zincirlerinde yeniden şekillenme ile birlikte işlem sayısı bazında teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektörü öne çıktı.

Söz konusu trendler doğrultusunda işlem hacmi bazında ise taşımacılık sektörünün öne çıktığı görüldü. Taşımacılık sektöründeki en büyük işlem Antalya Havalimanı’nın 25 yıllığına işletme hakkı ihalesinin TAV Havalimanları ve Fraport tarafından oluşturulan ortak girişim tarafından 8.211,4 milyon ABD Doları bedel ile kazanılması oldu.

Teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektöründeki en büyük işlem Trendyol’un yüzde 8,7 hissesinin bir yabancı yatırımcı grubu tarafından 1.435,0 milyon ABD Doları bedel ile satın alınması oldu.

Bu iki işlem aynı zamanda 2021 yılında milyar dolar seviyesini aşarak “mega işlemler” olarak ön plana çıktı. Aynı zamanda Getir’in 2021 yılında farklı turlarda çeşitli yabancı ve yerli yatırımcılardan elde ettiği yaklaşık 983 milyon ABD Doları tutarındaki yatırımlar da öne çıkan işlemler arasında yer aldı.

Yerli yatırımcıların yarattığı işlem hacmi yabancı yatırımcıları aştı

Yabancı yatırımcılar 2021 yılında toplam 60 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği birleşme ve satın alma işlem sayısı, 2021 yılında geçmiş yılların altında kalarak toplam işlem sayısının yüzde 19’u olarak gerçekleşti.

Buna karşın, 2021 yılında yabancı yatırımcıların geçen yıla kıyasla yarattıkları işlem hacmi 4 milyar ABD Doları olarak gerçekleşip artış gösterse de, toplam işlem hacminden aldıkları pay yüzde 28 ile yerli yatırımcıların gerisinde kaldı. Ayrıca, 2021 yılında en büyük ilk 10 işlemin altısının yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirilmesi de dikkat çeken bir diğer nokta oldu.

Kamu işlemleriyle değer yaratımı bu yıl da devam etti

2020 yılında Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) aktif rol oynadığı stratejik ve büyük ölçekli yatırımlar ile kamu kaynaklı işlemlerde hareketlilik yaşanmıştı. 2021 yılında ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) kaynaklı işlemler ile kamuda değer yaratımı devam etti.

Kamu kaynaklı işlemler arasında öne çıkanlar DHMİ tarafından gerçekleştirilen Antalya Havalimanı’nın 25 yıllığına işletme hakkının ihalesinin 8.211,4 milyon ABD Doları bedelle TAV Havalimanları ve Fraport tarafından oluşturulan ortak girişim tarafından kazanılması, ÖİB tarafından düzenlenen Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne (TDİ) ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın 40 yıllık süre ile işletme hakkı devri ihalesinin 285,6 milyon ABD Doları bedelle Koç Holding tarafından kazanılması ve ÖİB tarafından düzenlenen Taşucu Limanı’nın 40 yıllık süre ile işletme hakkı devri ihalesinin 79,2 milyon ABD Doları bedelle CEY Grup tarafından kazanılması yer aldı.

2022 yılı için iyimser beklentiler korunuyor

KPMG Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler 2022 yılına ilişkin beklentiler hakkında şunları söyledi: “Küresel aşılama çabalarının hızlanmasıyla ortaya çıkan iyimserlik ile birlikte yeni varyantların oluşturabileceği potansiyel risklerin, devlet ve merkez bankalarının uygulamış olduğu politikalar sonucunda oluşan yüksek likiditenin, sınırlı da olsa karlılıkta iyileşme gösteren şirketlerin yeni yetenekler edinerek rakiplerinin önünde yer alma ve tedarik zincirlerini güçlendirme hedeflerinin global olarak yatırımcı iştahını şekillendireceğini söylemek mümkün. Bununla birlikte global ekonominin enflasyon baskısı altında başta FED olmak üzere merkez bankaları tarafından parasal sıkılaşmaya gidilme olasılığı 2022 yılı olumlu beklentileri önünde temel risk olarak ön plana çıkıyor. Ülkemizde ise yukarıdaki gelişmelere ek olarak büyüme, istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmak için öngörülebilir para ve kur politikası kapsamında ekonomik göstergelerdeki etkisinin yatırımcı iştahı üzerinde etkisi olacağı düşünülüyor. Bununla birlikte yeni varyantların olumsuz etkilerinin sürmesi ve ekonomik toparlanma sürecinin uzaması, ülkemizin yakın coğrafyasında gerçekleşebilecek siyasi belirsizlik ve güvenlik sorunları da aşağı yönlü diğer riskler olarak değerlendiriliyor.”