Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TAHSİN AKÇA

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi hanehalkı finansal algı ve tutum araştırması sonuçları açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan’ın ev sahipliğinde sonuçları açıklanan araştırma, seçilen hanelerde finansal konularda karar verici olan 15 bin 41 kişiyle ortalama 25-30 dakika görüşülerek gerçekleştirildi.

Aşan, “Araştırmada ana amacımız finansal piyasaların derinleştirilmesi ve bankacılık dışı kesimin büyütülmesi konusunda alacağımız veya alınması gereken kararlar ne ise ona bir baz oluşturmak." dedi

Araştırma, hanelerde finansal konularda karar verenler veya karara ortak olanlara yönelik, mevcut finansal sistem hakkındaki algıları, yatırım tercihleri ve bunları yönlendiren etmenler, sistem dışında tasarruf yapma eğilimleri, yeni finansal ürünlere yönelik algı ve beklentileri saptamak amacıyla gerçekleştirildi.

Mevcutta en çok sahip olunan yatırım araçları gayrimenkul, altın ve vadeli TL mevduat hesabı görünüyor. Ankete cevap verenler arasında katılım hesabı olanların oranı ise yüzde 4 olurken memnuniyet seviyesi en yüksek yatırım araçları, sahiplikle paralel olarak gayrimenkul, altın ve vadeli TL mevduat hesabı oldu.

Gayrimenkul yatırımda memnuniyet oranı yüzde 80

Görüşülen her 4 kişiden 3’ü sahip olduğu gayrimenkul yatırımı ile ilgili yüzde 80 ve üzerinde memnuniyet seviyesine sahip.
Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 20'si bir miktar tasarruf yapabildiğini belirtirken, 'gelirim giderimi karşıladı, tasarruf edemedim diyenlerin oranı yüzde 53 çıktı.

Araştırmada ayrıca yatırım amaçlı tasarrufların geleceğe yönelik tedbir amaçlı tasarrufların gerisinde kaldığı sonucu da çıktı.

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından yapılan araştırmanın Türkiye'de "güvenli limanın gayrimenkul olduğunu" ortaya çıkardığını söyledi.

Nef İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik ise faiz, Döviz, hisse senedi ve altın gibi finansal varlıkların riskleri de barındırdığını ifade ederek, "Gayrimenkul ise yatırımcısına orta ve uzun vadede kaybettirmeyen, bir başka deyişle çok düşük riskli bir yatırım aracı olmakla birlikte en değerli ihtiyaç." dedi.

Hanehalkının yüzde 20'sine göre faiz ve katılım payı aynı

Ayrıca hanehalkının yüzde 20'si faiz ve katılım payının aynı olduğunu düşünüyor.
Hanehalkının yüzde 56'sı ise faizsiz finansal sistemin mümkün olduğunu düşünüyor ancak günümüzde bunu uygulamanın zor olduğu fikri de dile getiriliyor.

Bunun dışında hanehalkının yüzde 11'i Bireysel Emeklilik Sistemi'nde bulunduğunu yüzde 5'i ise BES'ten çıktığını belirtmiş.
'BES'ten neden çıktınız' sorusuna verilen cevap ise 'Paramı en iyi ben yönetirim' olmuş.

Kripto parayı reddedenler yüzde 38

Araştırmada katılımcılara şu anki birikimlerinden bağımsız olarak hangi yatırım araçlarında birikimlerini asla değerlendirmek istemedikleri de soruldu. Bu kişilerin yüzde 31’i hiçbir yatırım aracı için asla yatırım yapmayacağı ifadesini kullanmayacağını belirtti.

Ancak tüm görüşülen kişiler arasında kripto para (yüzde 38), Borsada hisse senedi (yüzde 29), bono ve tahvil (yüzde 28) ile en çok reddedilen yatırım araçlarının başında gelmesi dikkat çekti.