Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye'nin dışişleri, enerji ve savunma bakanlarının da aralarında bulunduğu üst düzey heyet Libya'ya yaptıkları ziyaret sırasında Trablus hükümetiyle Libya kara sularında potansiyel enerji kaynaklarının keşfinin de dahil olduğu hususlarda bir dizi ön anlaşma imzaladı.

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Başbakan (Adulhamid) Dibeybe'yle, siyasi çözüme yönelik adımları ve ilişkilerimizi ele aldık. Hidrokarbonlar ve Protokol alanlarında Mutabakat Muhtıralarını imzaladık" dedi.

Ancak Libya'nın doğusundaki parlamento bu hamleye karşı çıktı.

Trablus'taki törende açıklama yapan dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Libyalı mevkidaşı her iki ülkenin de faydalanacağı mutabakat zaptını imzaladıklarını belirttiler.

Yapılan ön anlaşmanın kapsamında, 2019'da o zamanki Trablus hükümeti ve Türkiye arasında "münhasır ekonomik bölgede" deniz altında keşiflerin yapılması konusunda varılan uzlaşma gibi somut uzlaşı maddelerinin olup olmadığı henüz belli değil.

Libya ve Türkiye arasındaki söz konusu münhasır ekonomik bölgenin sınırlarına Yunanistan ve Kıbrıs karşı çıkarken, Mısır ve İsrail ise bunu eleştirmekteydi.

"Onların ne düşündüğü önemli değil" diyen Çavuşoğlu, "Üçüncü ülkelerin karışmaya hakları yok" dedi.