Türkiye ile Romanya arasında altı anlaşma imzalandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu huzurunda, iki ülke arasında altı anlaşma imzalandı. Erdoğan, "Karşılıklı ticaret hacmimiz 2 yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aştı. Hedefimiz 15 milyar dolara ulaşmaktır" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Romanya Başbakanı Ciolacu ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi.
Erdoğan, "Karşılıklı ticaret hacmimiz 2 yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aştı. Hedefimiz 15 milyar dolara ulaşmaktır" diye konuştu.
Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Ciolacu, iki ülke arasında 2011'de "stratejik ortaklık" tesis edildiğini ve bugünün de Türkiye ile Romanya ilişkileri için önemli olduğunu vurgulayarak, "Çünkü Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyini resmileştirerek Romanya ve Türkiye arasındaki ilk ortak hükümet toplantısını fiilen gerçekleştirmiş olduk. Bu ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır" dedi.
İki ülkenin ticaretinin geçen yıl 10 milyar doları aştığını ve gelecek yıllarda 15 milyar doların hedeflendiğinin altını çizen Ciolacu, bu hedefe ulaşmak için iki ülke şirketlerinin önemli role sahip olduğunu söyledi.
"Türkiye'nin bölgesel güvenliğe katkısı son derece önemli"
Ciolacu, ülkesinin savunma sanayisi alanında daha yakın işbirliğine ilgi duyduğunu aktararak, "Türkiye ile Bayraktar insansız hava araçları (İHA) ve Otokar zırhlı taktik araçları için halihazırda sağlam sözleşmelerimiz var. Ancak Romanya şirketlerinin bu bileşenleri Romanya'da üretebilmeleri için teknoloji ve know-how transferlerine yönelik ortaklık formülü oluşturabileceğimize inanıyorum." değerlendirmesini yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde enerji alanındaki büyük fırsatları da ele aldıklarını dile getiren Ciolacu, "Türkiye gerek Kafkasya'dan gerekse doğal gaz istasyonları aracılığıyla gaz tedariki için ana seçeneklerimizden biridir. Aynı zamanda ülkelerimiz gaz üreticisidir ve gelecekteki güzergahlarının haritasında belirgin avantajlara sahiptir" ifadelerini kullandı.
Ciolacu, yenilenebilir ve nükleer enerji alanlarının yanı sıra bağlantı alanında da işbirliğini geliştirme olanaklarını değerlendirmek üzere Romanya-Türkiye ortak çalışma grubu kurulması konusunda mutabık kalındığını anlattı.
Türkiye ve Romanya'nın Karadeniz'de önemli enerji yatırımlarının bulunduğunu vurgulayan Ciolacu, Karadeniz'de güvenliğin sağlanması ve yatırımların korunması için iki ülkenin birlikte hareket etmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çekti.
Ciolacu, Karadeniz'de "Romanya, Türkiye ve Bulgaristan Deniz Kuvvetleri tarafından ortaklaşa yürütülen mayın temizleme faaliyetlerinin yakında başlayacak olmasını" memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Karadeniz'e kıyısı olan müttefikler ilk kez ciddi bir güvenlik ve nakliye emniyeti meselesini ortaklaşa değerlendirme kararı almışlardır" dedi.
Anlaşmalar imzalandı
Daha sonra iki ülke heyetlerinin de katılımıyla gerçekleştirilen Romanya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Birinci Toplantısı'nın ardından çeşitli anlaşmaların imza törenine geçildi.
Erdoğan ve Ciolacu'nun huzurunda ülkeler arasında 6 anlaşma imzalandı. İmzalanan anlaşmalar şunlar:
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Romanya Hükümeti Arasında Ankara'da 6 Temmuz 1999'da İmzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Uygulanmasına Yönelik İdari Anlaşma.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Romanya Hükümeti Arasında Şehircilik Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma.
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Romanya Ekonomi, Girişimcilik ve Turizm Bakanlığı Arasında Turizm Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı.
Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Romanya Ekonomi, Girişimcilik ve Turizm Bakanlığı Arasında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Desteklenmesine Yönelik Mutabakat Zaptı.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Romanya Hükümeti Arasında Kolluk Personelinin Eğitim ve Öğretimi Alanında İşbirliği Protokolü.
Diplomatik Temsilcilik ve Konsolosluk Mensuplarının Aile Fertlerinin Gelir Getirici İşlerde Çalışabilmelerine Dair Anlaşma."