Türkiye Libananco Davası'nı nasıl kazandı?
-
Cem Uzan'a karşı Libananco davasını kazanan Enerji Bakanlığı avukatları Bloomberg HT'ye konuştu: Türkiye Libananco Davası'nı nasıl kazandı?

TÜRKİYE ALEYHİNE AÇILAN DAVALARIN TOPLAMI 243 MİLYAR DOLAR
Köpekbalığı lakaplı dünyaca ünlü avukat Stuart Neilberger'i deviren avukatlar Aydın Coşar, Brain King ve Utku Coşar Bloomberg HT Anahaber'de Ali Çağatay'ın sorularını yanıtladı...Aydın Coşar, Uzanlarla ilgili olarak Türkiye hakkında açılan davaların toplamının 243 milyar dolar olduğunu söyledi.
Avukat Aydın Coşar: Dava sürecinde elimizi zayıflatmak istemediğimiz için konuşmadık. Kamuoyu 10.1 milyar dolarlık Libananco davasını biliyor. Ancak Uzanlarla ilgili Türkiye aleyhine açılan davaların toplamı 243 milyar dolardı..Libananco faizleri hariç 10.1 milyar dolarlık bir dava idi. Ayrıca Uzanlar tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne açılan 224 milyar dolarlık bir dava daha vardı.
Bunların yanı sıra Polonya'da açılan 4.6 milyar dolarlık ve 3.8 milyar dolar iki dava daha açtılar. 250 milyon euroluk bir dava daha vardı. Devlet aleyhine açılan davaların toplamı 243 milyar dolara ulaşmıştı. Çeaş ve Kepez Elektrik'le ilgili davada bütün belgeler Türkçe'ydi.Toplanan belgeler 40 milyon sayfaya ulaştı. Bunları ayıkladık. Hangilerini kullanacağımızı belirledik. Sonra tercüme ettik. Çoğu genç avukat arkadaşlarımız hafta tatili bile yapamadı. Herkes büyük ızdırap çekti. Çok eleştirildik ama eleştirileri cevaplamadık.
Avukat Brian King: Sıra dışı bir dava olduğunun farkındaydık. Yargıçlara bunun dolandırıcılık olduğunu izah edeceğimizi biliyorduk. Meslek hayatımda bu kadar büyük çapta bir dolandırıcılık görmedim.
LİBANANCO DAVASI'NIN KAMU AVUKATLARI, BİR BELGEDEKİ DAMGANIN SAHTE OLDUĞUNU KANITLAMAK İÇİN TAYVAN'DA ARAŞTIRMA YAPTILAR
Avukat Utku Coşar: Libananco şirketi ile Uzanlar arasında hisse devir
sözleşmelerinde kaşe kullanmışlar. Kaşenin Tayvan'da üretildiğini öğrendik. Türk Ticaret Ofisi'nden bir arkadaşımız gitti, firmayı buldu ve bu kaşanin 2005 yılında
üretildiğini tespit ettik. 2002 tarihinde düzenlenen bir belgede 2005 tarihli bir kaşenin kullanılmış olmasının imkansızlığını göz önüne serdik. Aynı şekilde imzanın atıldığı kalemin ve kullanılan mürekkebin markasını tespit ettirdik. Kalem şirketlerinin bu tip olaylara karşı her yıl ayrı mürekkep kullandığını öğrendik.
Bunun ardından da kalemde kullanılan mürekkebin 2007'de üretildiği ortaya çıktı. Bunların yanı sıra Libananco şirketinin sahibi olduğunu iddia eden Ali Cenk Türkkan, çapraz sorguda şirketi satın almak için 2003'te Amman'dan Kıbrıs'a gittiğini anlattı. Tüm havayollarından "Amman-İsrail arasında yakın tarihlerde böyle bir kişi uçmamıştır" notu aldık. Ali Cenk Türkkan'ın "Anlaşmayı şu otelde imzaladım" iddiasını da otel faturalarıyla yalanlandık.