Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney ile Enerji Günlüğü tarafından hazırlanan “MW100, Türkiye’nin En Büyük 100 Elektrik Üreticisi Araştırması” sektörde üreticilerin kapasitelerini ortaya koydu.

Elektrik üreticilerinin 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla sahip oldukları kurulu güçlerine göre yapılan araştırma, Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) sektördeki ağırlığının sürdüğünü gösterdi.

MW100 araştırmasına göre EÜAŞ’a bağlı santrallerin 21 bin 254 MWe’lik kurulu gücü bulunuyor.

Bu kapasite, Türkiye’nin 104 bin 136 MWe’lik toplam kurulu üretim kapasitesinin yüzde 20,40’ını oluşturuyor.

EÜAŞ'ı ENKA ve Enerjisa takip etti.

Ciner Holding özel sektörde elektrik üretiminin şampiyonlar liginde yer aldı. Holding'in 31 Aralık 2022 itibariyle 812 MWe’lik kapasitesi bulunuyor. Bu kapasitenin 379 MWe'si doğalgaz kaynaklı olurken, 433 MWe'si de yerli kömür kaynaklı gerçekleşti.

Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, “Böyle bir yılda bile enerji üretim portföyünü çeşitlendiren, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık veren Türkiye’nin, tüm küresel zorluklara rağmen başarı hikayesine devam ettiğini gördük. 2022 yılında gerçekleştirilen yatırımlarla net kapasite artışı yüzde 4’ün üzerinde gerçekleşti. Gerek enerji güvenliği gerek de enerji dönüşümü konularında Türkiye pek çok ülkeye örnek olmaya devam ediyor” dedi.

Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara ise dünyanın gündemindeki ana trendlerden birinin dijital dönüşüm olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye de her alanda hedef belirlerken bu faktörü mutlaka dikkate almalı. Çünkü dönüşmeyen yok olur demek yanlış olmaz” diye konuştu.