Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Türkiye’nin kredi temerrüt takas risk primi (CDS), Dolar/TL ’deki yükseliş sonrasında 2021 yılının zirvesine tırmandı.

10 yıllık ABD Hazine tahvil faizinin pazartesi günü yeniden yükselişe geçerek yüzde 1,60 civarında seyretmesiyle beraber dolar/TL’de gün içi yükseliş yüzde 1,5’i geçti.

Geçen haftayı yüzde 1,54 yükselişe kapatan dolar/TL pazartesi gününe 7,53 civarında başladıktan sonra TSİ 13:19’da 7,64 seviyesinde bulunuyor. Dolar/TL'deki yükselişle beraber Türkiye'nin CDS'i de 338 baz puana çıkarak 2021 yılının zirvesine ulaşmış oldu.

TL'de düşüş nasıl başladı?

Tahvil faizlerinin piyasaları rahatsız edecek derecede yükselmeye başladığı Şubat ayı başından bu yana, dolara karşı en çok değer kaybeden gelişen ülke para birimi yüzde 5,8 düşüşle Türk Lirası olurken ikinci sırada ise yüzde 5,1 ile Meksika Pesosu geliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıkları artırma kararı da piyasalarda kafa karışıklığı oluşturmuştu.

Yükselen ABD Hazine tahvili faizleri ve hükümet tarafından yapılan açıklamalarla, Türk Lirası 22-26 Şubat haftasında dolar karşısında 2018 Ağustos ayından sonraki en kötü haftalık performansını sergilemiş, Dolar/TL 6,97 seviyesinden 7,48’e yükselmişti.

Ağbal'dan fiyat istikrarı vurgusu

Geçen hafta kurda küresel piyasalardaki gelişmeler dolayısıyla yükseliş yaşanırken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal bankanın blog sayfasında yayımlanan yazısında fiyat istikrarı vurgusunu yinelemişti.

Fiyat istikrarına ulaşma yolunda emin adımların süreceğini ifade eden Ağbal, ortaya konan stratejinin de geçici olmadığını vurgulamıştı. Fiyat istikrarının önkoşul olduğunun altını çizen Ağbal, kalıcı fiyat istikrarının Türk Lirası'nı hak ettiği değere kavuşturacağını belirtmişti.

Ağbal'ın yazısının ardından kurda bir gevşeme yaşansa da, tahvil getirilerinin yükselişi kurun yönünü yine yukarı çevirmesine neden olmuştu.

CDS nedir?

Kredi risk primi, bir kredinin geri ödenmeme riskinin tespit edilmesini ve bu riske karşı kredinin sigortalanmasını sağlayan bir değerleme enstrümanıdır. Sigorta şirketleri borçların ödenememesi halinde alacaklının alacaklarını sigortalayan bir sözleşme satar ve bu sözleşmenin fiyatı da ülkenin CDS primidir.