Advertisement
HABERLER ABONE OL

ManpowerGroup tarafından 15 yıldır küresel çapta hazırlanan Yetenek Açığı Raporu’nun bu yılki sonuçları her 10 şirketten neredeyse 7’sinin yetenek açığı yaşadığını ya da işe alım yapmakta zorlandığını ortaya koydu.

42 ülkeden 19 binin üzerinde işverenin katılımıyla yapılan araştırmanın sonuçlarına göre küresel çapta yetenek açığı yüzde 69 seviyesine ulaşırken, yetenek açığının yüzde 83 olarak ölçüldüğü Türkiye, Fransa (yüzde 88), Romanya, (yüzde 86) İtalya (yüzde 85) ve İsviçre (yüzde 83) ile birlikte araştırmaya dahil olan 42 ülke arasında işverenleri boş pozisyonları doldurmakta en çok zorlandığı ilk altı ülke arasında yer aldı. Personel alımında en az zorlanan ülkeler ise Çin (yüzde 28) ve ABD (yüzde 32) olarak sıralandı.

Türkiye'de talebin en çok arttığı roller

Araştırmada teknoloji ile ilintili rollere yönelik yüksek talep çıkarken, çevrimiçi perakende trendinin kalıcı olma belirtileri göstermesiyle birlikte lojistik sektörü pandemi öncesindeki pozisyon doldurma seviyelerine geri dönme belirtilerini şimdilik göstermiyor. Pandemiden en çok etkilenen sektörler çalışanlarını geri getirmeye başladıkça üretim, konaklama, eğlence ve seyahat sektörlerinde talebin güçlendiği gözleniyor.

Türkiye’de talebin en çok arttığı roller şöyle sıralandı:

1. İmalat/Üretim

2. Operasyon/Lojistik

3. Satış/Pazarlama

4. BT/Veri

5. Yönetim/Ofis Desteği

6. İnsan Kaynakları

7. Ön Büro