Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye, tarihinin en büyük deprem felaketiyle karşı karşıya.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Elbistan ilçesinde de 7,6 büyüklüğünde ikinci bir bağımsız deprem meydana geldi.

AFAD, ilk açıklamasında Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de, 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Daha sonra AFAD depremin büyüklüğünü 7,7 olarak revize etti.

AFAD, saat 13:24'te merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldiğini açıkladı. 7,6 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu.

Kandilli Rasathanesi de yeni depremin 7,5 büyüklüğünde olduğunu duyurdu.

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar 13:24'te meydana gelen depremin bağımsız bir deprem olduğunu, artçıların 6,7'ye kadar çıkabileceğini söyledi.

AFAD iki depremin ardından tsunami tehlikesi olmadığını da belirtti.

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Bugün Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerden sonra şu an itibarıyla Doğu Akdeniz'de kıyılarımızı etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmamaktadır" denildi.

Artçı sarsıntılar tedirginlik yarattı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre, 04:17’de yerin 5 kilometre derinliğinde gerçekleşen ilk depremin ardından, Gaziantep, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Elazığ, Malatya, Adıyaman, Kilis, Hatay, Osmaniye ve Bingöl’de en yükseği 6,6’ya ulaşan artçı depremler meydana geldi. İlk etapta 7,4 olarak duyurulan depremin şiddeti daha sonra 7,7 olarak güncellendi.

Bu, 1939’daki 7,9’luk Erzincan depreminin ardından Türkiye’nin yaşadığı en şiddetli deprem olarak tarihe geçti.

AFAD, saat 04.26'da merkez üssü Gaziantep'in Nurdağı ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldiğini açıkladı. Her iki depremde Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'ndeki birçok il ve ilçe sarsıldı.

Diğer yandan Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep ve Adıyaman'da çok sayıda deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 4.17'de, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti. Deprem, 7 kilometre derinlikte oldu. Kandilli Rasathanesi ile depremin büyüklüğünü 7,7 olarak güncelledi.

Deprem sonrası Kahramanmaraş'ta bir bölgede büyük bir yangın çıktı.

Doğu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinde birçok il depremle sallandı.

AFAD, merkez üssü Gaziantep'in Nurdağı ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldiğini bildirdi.

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 04.36'da, Gaziantep'in İslahiye ilçesinde gerçekleşti.

6,5 büyüklüğündeki deprem, 9,77 kilometre derinlikte oldu.

Uluslararası yardım çağrısı

AFAD, Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın depremden etkilenen bölgelere yardım için talimat verdiği duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlgili tüm birimlerimiz teyakkuz halindedir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan deprem nedeniyle yayımladığı mesajda şunları kaydetti:

"Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir.

Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır.

Biz de yaşanan deprem sonrası başlatılan çalışmaları koordine ediyoruz. Yaşadığımız bu felaketi inşallah hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Doğu Marmara ve Batı Karadeniz'den deprem bölgesine destek

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu, Zonguldak, Karabük ve Bartın'dan arama kurtarma ekipleri sarsıntıdan etkilenen illere sevk edildi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan 8 personel, 4 araç, 2 enkaz arama kurtarma ve 1 kadavra köpeği ile AFAD Mobil Koordinasyon TIR'ı, deprem bölgesine hareket etti.

Bolu'dan arama kurtarma çalışmalarına destek için İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cengiz Çavuş ile 8 personel, 2 araç, 3 ambulans, 3 UMKE aracı ve 9 personel yola çıktı.

Çalışmalara katılacak UMKE ve sağlık personelinin konaklama çadırları ve ısıtma sistemleri yüklü 2 konteyner de bölgeye gönderildi.

Zonguldak'ta ise Türkiye Taşkömürü Kurumu tahlisiye ekibinden 80, AFAD'dan 10, Ereğli Belediyesinden 10, Ereğli İtfaiyecileri Doğa Sporları Arama ve Kurtarma Derneğinden (ERİDAK) 5 ve UMKE'den de 28 kişi yardım için depremden etkilenen illere hareket etti.

Karabük AFAD İl Müdürlüğünden 8 personel ile 12 araç, İl Sağlık Müdürlüğünden 2 ambulans, 1 UMKE aracı, 1 UMKE lojistik aracı ve 12 personel, 1 Jandarma Arama Kurtarma timi, 2 araç ve 7 personel, Karabük Belediyesi'nden 1 kurtarma aracı ve 8 personel deprem bölgesine gitti.

Bartın'dan da deprem sonrası bölgedeki çalışmalara yardım edecek ekipler yola çıktı. Bu kapsamda, 1 UMKE ekibi, 2 ambulans ve 10 personel ile AFAD İl Müdürlüğü bünyesindeki 2 araç ve 10 kişilik ekip, çalışmalara katılıyor.

Düzce'den 9 AFAD aracı ve 20 ekip ile Kızılay Batı Karadeniz Lojistik Merkezi deposundan çadır ve battaniye taşıyan araçlar deprem bölgesine gidiyor.

Şu ana kadar toplam 1500 çadır, 8 bin battaniye, hazır gıda malzemeleri ve mutfak aracı taşıyan tırlar depremzedelere ulaştırılmak üzere kentten ayrıldı.

Düzce Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları bünyesindeki arama kurtarma ekiplerinden şu ana kadar 110 kişilik ekip çalışmalara katılmak üzere bölgeye hareket etti.

Kocaeli'den 7 araç, 30 personel ve Mobil Afet TIR'ı, bölgedeki çalışmalara destek vermek üzere yola çıktı.