Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye'yi sarsan iki deprem dolayısıyla kayıplar artarken, arama-kurtarma çabaları da hız kesmeden devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesindeki ziyaretlerine devam etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay depremlerden etkilenen bölgelerde 103 bin 800 görevlinin fiilen görev yaptığını bildirdi.

Oktay şu ana kadar enkaz altından çıkarılanların sayısının 20 binin altında olmadığını belirtti.

AFAD'ın belirlemelerine göre 6 Şubat'tan bu yana binin üzerinde artçı deprem meydana geldi.

AFAD: Şanlıurfa ve Kilis'te arama-kurtarma çalışmaları tamamlandı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Şanlıurfa ve Kilis'deki arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını ve ekiplerin depremden etkilenen diğer bölgelere sevk edildiğini bildirdi.

AFAD'dan Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Şanlıurfa'daki çalışmalara ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Ekiplerimiz, Şanlıurfa ve Kilis'teki arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Şanlıurfa'daki arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illerimize sevk edilmiştir" bilgisi paylaşıldı.

28 binin üzerinde kişi afet bölgesinden tahliye edildi

AFAD'ın yaptığı açıklamaya göre, 9 Şubat 2023 saat 11.38 itibarıyla karayolu ve demiryolu aracılığıyla 4 bin 607, havayolu aracılığıyla 23 bin 437 olmak üzere toplam 28 bin 44 vatandaş afet bölgesinden tahliye edildi.

"Suriye'ye iki kapı açılması için çalışıyoruz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Suriye’deki yollarda da hasar olduğunu ancak bu ülkedeki depremzedelere başka ülkelerden gönderilen yardımların ulaştırılması için gerekli desteği verdiklerini söyledi. Çavuşoğlu, Cilvegözü sınır kapısının açık olduğunu, iki kapının da açılması için çalıştıklarını bildirdi ve “Bu siyasi değil insani bir konu” ifadelerini kullandı. TRT’nin haberine göre Suriye’de deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık 2 bine yükseldi.

Twitter'dan dezenformasyonla mücadele sözü

Deprem sürecinde bir haberleşme aracı olarak yoğun şekilde kullanılan sosyal medya uygulaması Twitter’da Çarşamba akşamı yaşanan erişim sıkıntılarının ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yaptığı açıklamada Twitter yetkililerine Türk yasaları karşısında sorumluluklarını hatırlattı ve platformda yer alan dezenformasyona karşı harekete geçmelerini istedi.

Twitter CEO’su Elon Musk gerçekleştirdiği paylaşımda durumu daha iyi anlamak için Türk hükümetiyle temasa geçtiklerini duyurdu.

Birçok kullanıcı çarşamba günü Twitter’a erişimde sıkıntı yaşandığını bildirmiş, NetBlocks’ta Twitter’a erişim sıkıntısı yaşandığını doğrulamıştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan Twitter Küresel Hükümet İlişkileri Başkanı John Hughes ve Twitter’ın Türkiye’den Sorumlu Kamu Politikaları Direktörü Ronan Costello ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Videokonferans ile gerçekleştirilen toplantıda, Twitter üzerinden yürütülen dezenformasyonların yanı sıra gerçek dışı ihbarlar, sahte yardım kampanyaları ile sahte hesap ve yalan paylaşımlara karşı atılabilecek adımların ele alındığı ifade edildi.

Toplantıda, toplumu panik ve kaosa sevk edebilecek dezenformasyonlara karşı Twitter’ın sorumluluklarına da işaret edildi. Haberde, Twitter yetkililerinin dezenformasyon konusunda Türk yetkililerle iş birliği içinde olacaklarını ifade etti bilgisine yer verildi.

ABD uçak gemisi Türkiye yakınına konuşlanacak

Pentagon Türkiye’nin ek yardım istemesi ihtimaline karşı Akdeniz’deki uçak gemisi George H.W. Bush’un Türkiye yakınlarında konuşlandırılacağını açıkladı.

Pentagon sözcüsü Pat Ryder düzenlediği basın toplantısında ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in, mevkidaşı Hulusi Akar ile görüştüğünü belirtti.