Advertisement
HABERLER ABONE OL

Otomotiv Zirvesi’nin bu haftaki konuğu Otokoç Otomotiv Lideri İnan Ekici oldu.

Ekici katıldığı Bloomberg HT yayınında “2022 yılında 822 binler seviyesinde bir otomotiv pazarı gerçekleşti. 2022 yılı hem talep hem de arzın bir önceki seneye göre artığı bir yıl oldu. Pandemi ile birlikte bireysel araç kullanımı ihtiyacının artması ile oluşan bir talep oluştu. Otomotiv ürünleri bir miktar yatırım aracı olarak görülmeye başlandı. Talebi bir miktar yukarı çeken unsurlardan bir tanesi de buydu. Dolayısıyla 2023 yılına başladığımız bu günlerde artan arza rağmen, güçlü talebin hala istediğiniz araca istediğiniz zaman ulaşmanızı sağlayacak ortamı sağlamadığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

İlk üç ayın bir önceki senenin ilk üç ayına göre yaklaşık yüzde 50 civarında daha yüksek bir otomotiv pazarını işaret ettiğini söyleyen Ekici “ Türkiye’de bin kişiye düşen otomobil sayısı 160 adetler seviyesinde. Avrupa’da ortalaması 700’lere varan ve hatta geçen ülkeler var. Araç ihtiyacının olduğu somut bir gerçeklik. Normalde 1,5-2 milyonları aşan sektörün olması gerekir. 2023 yılında güçlü talebin devam etmesi ile seçim sonrası herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı taktirde 1 milyon adeti işaret eden ilk 3 ay performansı var” diye konuştu.

Otokoç ile ilgili Ekici “Pandemiden sonra dinamikler çok daha hızlı gelişti. Odağımıza dijitalleşmeyi koyduk. Faaliyet gösterdiğimiz alanların dışında ilişki alanlarına da start-up’lar başta olmak üzere yatırım yapmayı hedefliyoruz. Çevik dönüşüm projemiz devam ediyor” dedi.

Ekici "Türkiye, dünyanın otomotiv devi olabilir" dedi.