"Türkiye'de yan sanayi firmalarımızın yüzde 70'ı elektrikli araçlara hazır değil"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay çip teslim tarihlerinin uzamasından kaynaklı otomotiv sektörüne olan etkilerini değerlendirdi.
Burkay, çip krizinin ihracata olumsuz etkisi olduğu tedariklerin geç olmasına sebep olduğunu söylerken, TOGG’un başlattığı projenin sanayinin dönüşümün başlattığını fakat yan sanayi firmalarının bu dönüşüme hazır olmadıklarının altını çizdi.
Burkay’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:
Çip krizi hem üretimi hem ihracatı olumsuz etkiledi. Otomotiv sektöründe ana sanayiye baktığımızda temmuz ayında ciddi bir durma yaşadık. Eylül ayı ile çip krizi başta olmak üzere tedarikte yaşanan sıkıntıyı bir nebze olsa geride bırakacağız. Hem yurtiçi hem de yurtdışı taleplere baktığımızda taleplerde herhangi bir geriye gidiş yok. Hala pozitif yönlü ilerleme devam ediyor. Tedarikten kaynaklı sıkıntı bizi ana sanayideki üretimlerde ciddi sıkıntılar yaşamamıza sebep oldu. 2 haftalık duruş ihracata da yansıdı. Eylülden itibaren bir toparlanma yaşayacağız. Araç satışları yurtiçi piyasalarda belki 800 bin – 825 bin adetlere ulaşacak. Yurtdışında da talepler çok canlı ama çip kaynaklı durumlarda üretimler duruyor. Bu da ihracata yansıyor.
Elektrikli araçlarda ana ve yan sanayinin tamamen dönüşüme girdiği bir süreci yaşıyoruz. Burada Türkiye’nin sahip olduğu gücü ve potansiyeli dönüştürme kabilyeti bence bu süreci belirgin kılacak. TOGG’un başlatığı bu yatırımlar ana sanayi ve yan sanayiyi hazırlama açısından çok ciddi bir güç veriyor. Şu an üretilen birçok parça üretilmeyecek ve yeni alanlar doğacak. Bu yüzden yan sanayinin de ciddi anlamda dönüşmesini gerektiriyor. Türkiye’de yan sanayi firmalarımızın yüzde 70’ı buna hazır değil.