Bloomberght
Bloomberg HT Tarım Tütün zammı enflasyonu ne kadar etkileyecek?

Tütün zammı enflasyonu ne kadar etkileyecek?

Uzmanlar tütün ürünlerine yönelik hafta sonu açıklanan fiyat artışının enflasyon üzerindeki beklenen etkilerini Bloomberg HT'de değerlendirdi

Giriş: 08 Nisan 2019, Pazartesi 12:34
Güncelleme: 08 Nisan 2019, Pazartesi 13:40

Sigarada paket başına beklenen 2 liralık fiyat artışı geldi. Global tütün şirketi Philip Morris SA tarafından 6 nisan tarihi itibarıyla güncellenen fiyat listesine göre en düşük bandrollü sigara fiyatı 11 liraya çıkarken, daha önce 13 liraya satılan en yüksek fiyatlı sigaralar ise 15,5 liradan satılacak.

Uzmanlar tütün ürünlerine yapılan zammın enflasyona üzerinde beklenen etkisini değerlendirdi.

Bloomberg HT'de Fokus programında Güzem Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan ekonomist Haluk Bürümcekçi, hafta sonu açıklanan tütün ürünlerine yönelik zammın enflasyona olası etkisini yorumladı.

Tütün ürünlerine yönelik zammın 4 TL kadar olabileceğini hesaplandığı belirten Bürümcekçi, “2 TL bir artış yaptılar, aslında tamamını yansıtmadılar diye görüyorum ama sonuçta bir üreticide yüzde 15 – 20'lik bir zam olduğu görülüyor. Diğerleri ne ölçüde yapacak göreceğiz ama rekabet olduğu için benzer olacaktır.” dedi.

Bürümcekçi, tütün ürünlerinin enflasyon sepetindaki ağırlığının düştüğünün altını çizerek etkisinin görece daha az olacağını ifade etti.

Tütün zammının yıllık enflasyonda yaklaşık yüzde 0.7'lik etkisinin olacağını söyleyen Bürümcekçi, bunun büyük kısmının Nisan'da, çok küçük bir kısmının ise Mayıs'ta geleceğini sözlerine ekledi.

Everest Yeminli Mali Müşavirlik kurucu ortağı Fedai Aydın, telefon ile gerçekleşirdiği mülakatta tütün mamullerindeki ÖTV'nin hesaplanmasında özel bir durum söz konusu olduğunu, verginin nihai tüketiciye satış fiyatı üzerinden hesaplandığını ve ayrıca ÖTV tutarı üzerinden bir de KDV alındığını belirtti.

15 TL'ye satılan bir paket sigaranın 12.76 TL'sinin vergilerden oluştuğunu ve bayi karı dahil vergisiz satış fiyatının 2.24 TL olduğunu ifade eden Aydın, “Belirttiğim hesaplama yöntemi nedeniyle ÖTV'deki artış fiyatlara daha yüksek bir şekilde yansıyor. Bu nedenle bu artışın enflasyonu yüzde 0.6 – yüzde 0.7 yukarı çekeceği ifade ediliyor.” şeklinde görüş bildirdi.

Aydın sözlerini şu şekilde sürdürdü:

ÖTV bütçede çok önemli bir gelir kaynağı. Sigara fiyatlarındaki 2 TL'lik artışın 1.65 TL'lik kısmı vergilerden oluşmaktadır; yani devlet adına tahsil edilmektedir. Bu artışın bütçeye yaklaşık 8 milyar TL ek gelir sağlaması beklenmektedir. 2018 Şubat bütçe gerçekleşmelerine baktığımızda tütün ürünleri üzerinden alınan vergi yaklaşık 8.5 milyar TL tutarında. Vergi gelirlerinin yüzde 65'i dolaylı vergilerden oluşuyor. Bunun 162 milyar TL'si ÖTV geliriyle tahsil edilmesi bekleniyor. Bu artışla beraber hedefin yakalanması mümkün olabilir.