Bloomberg HT Enerji UAEA Başkanı Grossi, İran'da "Ek Protokol'den ayrılma" konusunu görüşüyor
ENERJİ

UAEA Başkanı Grossi, İran'da "Ek Protokol'den ayrılma" konusunu görüşüyor

  • Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi İRan'ın Ek Protokol'den ayrılmasıyla ilgili konuşmak için bir araya geldi.

Giriş: 21 Şubat 2021, Pazar 14:32
Güncelleme: 21 Şubat 2021, Pazar 14:32

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ile bir araya gelerek, ülkenin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) kapsamında uygulanan İran'ın Ek Protokol'den ayrılmasını masaya yatırıyor.

İran devlet medyasında yer alan habere göre Grossi ile Salihi, İran'ın nükleer faaliyetleri ve Tahran'ın 23 Şubat’tan itibaren NPT kapsamında uygulanan Ek Protokol'den ayrılmasını ele aldı.

Grossi, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve diğer yetkililerle de bir araya gelecek.

UAEA’dan yapılan açıklamada Grossi'nin, Ajansın bu ülkede yürüttüğü temel doğrulama çalışmalarını sürdürebilmesi için her iki tarafın uzlaşacağı bir çözüm bulmak üzere Tahran’a gideceği bildirilmişti.

İran'da onaylanan "nükleer yasa"

Muhafazakarların çoğunlukta olduğu İran Meclisi, nükleer bilimci Muhsin Fahrizade'nin 27 Kasım 2020'de öldürülmesinden kısa süre sonra nükleer faaliyetleri hızlandırmayı hedefleyen "Yaptırımların Kaldırılması ve İran Ulusunun Çıkarlarının Korunması için Stratejik Eylem Planı" yasasını çıkarmıştı.