Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

UBS Group AG CEO'su Sergio Ermotti, Avrupalı politika yapıcıların teşviğe aç piyasalara diğer bir destek daha sağlamaya hazırlanması ile birlikte, yeni parasal gevşemelere ilişkin uyarıda bulundu.

Ermotti, Bloomberg TV'ye Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bu haftaki politika kararı öncesi yaptığı değerlendirmede, "Merkez bankalarının bilançolarını daha da genişletmeleri konusunda çok ama çok dikkatli olacağım," dedi ve "Varlık balonu yaratma riski ile karşı karşıyayız" uyarısında bulundu.

Ermotti, "Avrupa'nın büyümeyi desteklemek için siyasi ve ekonomik reformlar üzerinde odaklanması gerek. AMB sadece bir geçiş dönemi için yardımcı olabilir, sorunlara çözüm olamaz" dedi.

Durgun enflasyon beklentileri, para piyasalarının Perşembe günkü ABD toplantısında 10 baz puanlık bir faiz indirimini yüzde 40 olasılıkla fiyatlamasına yol açıyor. Yatırımcılar da Avrupa para otoritesinin bu yıl varlık alım programını yeniden başlatmasını öngörüyor ve bu durum tüm riskli varlıklarda getiri avının yoğunlaşmasına neden oluyor.

Küresel merkez bankaları, ekonomilerini parasal gevşeme yoluyla desteklemeye yönelik 10 yıllık teşvik dönemini sonlandırmalarının ardından tekrar yön değiştirmek zorunda kaldı. Fed, AMB ve Japonya Merkez Bankası, Bloomberg Economics'in bu bankaların bilançolarına ilişkin analizine göre, net tahvil alımlarını Eylül ayına kadar tekrar sıfır seviyesinin üzerine çıkaracak.

Yatırımcılar için, bu geri dönüş, hem riskli hem de risksiz varlıklarda, neredeyse her şeyde ralliye neden oldu. Stoxx Europe 600 Endeksi yılın ilk yarısında yüzde 13 ile 1998'den beri en büyük altı aylık kazancını gerçekleştirdi. Tahviller de, güvercin para politikası beklentileri ve negatif faizli borçlanma araçlarındaki artan birikmenin de desteği ile yoğun getiri açlığına bağlı olarak sert yükseldi.

Ermotti, "Varlık fiyatları yukarı yönde hareket etti, ancak bu hareket yatırımcı güveni ile ilişkili değildi. Bu durum, bence, çok tehlikeli bir gelişme" dedi.

Bank of America'nın Temmuz ayı anketine göre, 489 milyar doları yöneten para yöneticileri için, para politikası etkisizliği, en büyük riskler sıralamasında, ticaret müzakerelerinin ardından ikinci en fazla korkulan riski oluşturuyor.

Para yöneticileri, bu yıl risk varlıklarında görülen sıçramada, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının şirket karlarını olumsuz etkileyebileceği ve küresel büyümeyi sınırlayabileceği beklentisi ile beklemede kaldı. Ermotti, müşteri nakit dengelerinin "çok yüksek" kalmaya devam ettiğine dikkat çekti.

UBS CEO'su, "Söyledikleri, eğer büyük bir düzeltme olursa piyasaya girme konusunda istekli olacaklarıydı" dedi.