Advertisement
HABERLER ABONE OL

İsviçre'de yaşanan bankacılık krizi istihdam tarafında acı bir reçeteye yol açıyor.

İsviçreli Sonntagszeitung gazetesinin UBS yöneticilerine dayandırdığı haberine göre UBS işgücünün yüzde 20-30'unu işten çıkarmayı planlıyor. Böyleliklele bankanın dünya çapında 36 bin çalışanla yolunu ayırması gündemde. İsviçre'de işten çıkarmaların 11 bini bulması bekleniyor.

UBS ve Credit Suisse'in toplam çalışanları 125 bini buluyor. Bu sayı İsviçre'deki toplamın yüzde 30'una karşılık geliyor.

Geçen ay Credit Suisse, UBS tarafından kurtarılmadan önce 9 bin çalışanla yollarını ayıracaklarını duyurmuştu. Birleşmeden sonra birçok pozisyonun örtüşmesi dolayısıyla bu sayının katlanması bekleniyordu.

Tarihi birleşme

İsviçre'nin köklü bankası Credit Suisse'te yaşanan kriz dolayısıyla İsviçre Merkez Bankası devreye girmiş ve bankaya 54 milyar dolarlık kredi hattı açmıştı.

Krizde devam eden süreçte bir diğer köklü banka UBS devreye girmiş ve tarihi satın almayla Credit Suisse'i devralmayı kabul etmişti.

UBS'in rakibini almak için 3 milyar İsviçre Frangı (3,3 milyar dolar) ödeme yapacağı belirtilmişti.

İsviçre Merkez Bankası anlaşma kapsamında UBS’e 100 milyar franklık likidite hattı sağlamayı kabul etti. İsviçre hükümeti de UBS’e devralım kaynaklı potansiyel zararlar için 9 milyar frank garanti sağlanacağını duyurdu. İsviçre bankacılık otoritesi Finma anlaşma sonrası 16 milyar franklık riskli Credit Suisse tahvilinin değersiz olacağını duyurdu.