Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

UBS Analisti Tilmann Kolb, bundan sonra Türk lirasıyla ilgili rapor yayımlamayacaklarını ve yatırımcıların son yayımladıkları Türk lirası tavsiye raporlarını dikkate almamalarını belirten bir müşteri notu yayımladı.

UBS analisti Kolb en son Kasım ayının sonlarında bir rapor yayımlayarak, TL’deki değer kaybının mevcut para politikası çerçevesinin enflasyonla mücadelede yetersiz olduğu görüşünü yansıttığını ve bu nedenle daha fazla değer kaybı ihtimalini göz ardı etmediklerini belirtmişti.

“Mevcut tahminlerimiz politika yapıcıların para birimindeki değer kaybına tepki vereceği varsayımına dayalı. Buna karşın mevcut politikaya bağlılığı devam ettirebilir. Bu da daha fazla değer kaybına neden olabilir” diyen Kolb, Dolar/TL ''nin 2022 ilk çeyreğinde 10,2'ye 2022 yıl sonunda ise 10,8'e ulaşmasını beklediklerini ifade etmişti.

UBS, 5 Ekim’de de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası beklentisiyle ilgili bir rapor yayımlamış ve TCMB’nin 2021 sonuna kadar 50 baz puanlık bir faiz indirimine daha giderek faizleri yüzde 17,50’ye çekmesini beklediklerini belirtmişti.

TCMB'nin parasal gevşeme döngüsü Eylül'de başlamıştı

TCMB parasal gevşeme döngüsüne Eylül ayında 100 baz puanlık bir faiz indirimiyle başlamış ve politika faizini yüzde 19’dan 18’e düşürmüştü. TCMB sonraki aylarda da faiz indirimlerine devam ederek politika faizini yüzde 15’e kadar indirmişti.

Dolar/TL bu süre zarfında Kasım ayına kadar kademeli bir yükseliş kaydettikten sonra Kasım’da gerçekleşen 200 baz puanlık faiz indiriminin ardından ayı yüzde 40'a varan kayıpla kapatmıştı. Dolar kuru Eylül ayı başında 8,30 civarında bir seviyede bulunurken Kasım ayını 13 seviyesinin üzerinde kapatmıştı.

Yabancıların TL swap'ları yüzde 90'a yakın geriledi

Yabancıların, swap piyasalarında TL varlıklarını satma eğilimi 3 Aralık haftasında da devam etmişti. Merkez Bankası ve BDDK verilerinden yapılan hesaplamaya göre yabancıların Türk bankaları ile yaptığı TL swap miktarı geçen hafta 2 milyar dolar azalarak 2,9 milyar dolara geriledi.

Son 13 haftada yaşanan çıkış 10,6 milyar dolara ulaştı. 19 Mart haftasında yabancıların swap pozisyonu 24 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu.

Deutsche Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda piyasa koşullarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı 2022’nin ilk çeyreğinde 1000 baz puanlık faiz artırımı yapmaya zorlayacağını belirtti.

Aralık ayındaki toplantıda TCMB’nin 100 baz puanlık bir indirim yapmasını bekleyen Deutsche Bank, sonraki üç para politikası toplantısında ise agresif bir faiz indirimi beklemediklerini söyledi.

Acil bir faiz artırımı kararı alınmasının şu anki durumda zor olacağını belirten kurum, TCMB’nin dolarizasyon, zayıf Türk lirası ve artan enflasyondan dolayı 2022’nin ilk çeyreğinde politika faizini yüzde 25’e çıkarmak zorunda kalabileceğini ifade etti.

Enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 25 olacağını öngören Deutsche Bank ekonomistleri, 2022’nin ilk yarısında ise enflasyonun yüzde 30’a kadar tırmanacağını düşünüyor. Deutsche Bank, kur geçirgenliğinin etkisinin enflasyona yansıyacağını ve asgari ücretteki artışla beraber Mayıs 2022’de enflasyonun yüzde 35 civarına ulaşabileceğini de dile getirdi.

Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 10,1 büyümesini beklediklerini belirten banka, Türk lirasındaki oynaklığın tüketiciler ve iş çevresi için belirsizliği artıracağını, bunun da ekonomik aktiviteyi yavaşlatacağını söyledi. Deutsche Bank 2022 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 büyümesini bekliyor.

Altın, cuma günü açıklanan ABD enflasyonunun 40 yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla yükseldikten sonra yeni haftaya da kazançlarını koruyarak girdi. Gram altın ise dolar/TL ve küresel altın fiyatlarında yaşanan yükselişle 800 TL'yi geçti.

ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 artış kaydetti. Bu rakam 1982 yılından bu yana en yüksek enflasyon rakamı olarak kaydedildi. Enflasyonun altın fiyatları üzerindeki etkisi sınırlı oldu. Değerli metal veri sonrasında yükselse de haftayı kayıpla kapattı.

Fed Başkanı Jerome Powell halihazırda daha hızlı bir varlık alımı azaltımına hazır olduğunu belirtmiş ve enflasyonun artık geçici olduğunu düşünmediklerini vurgulamıştı. Fed, 14-15 Aralık’ta gerçekleştireceği toplantıda 2022 yılı için erken faiz artırımlarına ilişkin bir iletişimde bulunabilir. Faizlerin yükselmesi de faizsiz bir varlık olan altın üzerinde baskı oluşturabilir.

Gram altın 800 TL'yi geçti

Gram altın, geçen haftaya 785 TL civarında başladıktan sonra salı günü 773 TL’ye kadar gerilemişti. Çarşamba gününden itibaren dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki seyirle kademeli olarak yükselen gram altın, haftaya 796 TL civarında başladıktan sonra dolar/TL'deki yükselişle 800 TL'yi geçerek 814 TL'ye ulaştı.

Ons altın fiyatı

Geçen haftaya 1.783 dolar civarında başlayan ons altın, hafta boyunca dar bir fiyat aralığında seyrettikten sonra cuma günü açıklanan enflasyon verisi öncesinde 1.770 dolara kadar gerilmişti. Enflasyon verisiyle beraber toparlanan güvenli liman, haftayı 1.782 dolar ile kapatmıştı.

Geçtiğimiz hafta Çin’den gelecek yıl ekonomide daha büyüme dostu politikalar uygulanabileceği sinyalinin verilmesi ile Asya Pasifik borsaları yeni haftaya yükselişle başlıyor.

MSCI Asya Pasifik son beş işlem gününün dördünde yükseliş kaydederken hisseler Çin şirketleri öncülüğünde yükseliyor.

Merkez bankalarının kritik faiz kararları öncesi ABD ve Avrupa vadelileri artıda işlem görüyor. S&P 500 ve Nasdaq 100 yüzde 0,4, Euro Stoxx 50 yüzde 0,5 yukarıda.

Fed öncesi ABD tahvil getirileri yükselişe geçti. 10 yıllık tahvil getirisi iki baz puan artışla yüzde 1,50 seviyesinde.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 yükselirken lira haftaya dolara karşı yüzde 0,1 kayıpla başlıyor. Petrol Omikron ve Çin iyimserliği ile ralli yapıyor. Geçtiğimiz haftayı yüzde 8,2 yükselişle kapatan wTI ham petrol aktif kontratı bugün de yüzde 1,3 yükselerek 72,63 dolardan alıcı buluyor. Brent ise yüzde 1,2 yükselişle 76 doların üzerinde.

Fed, AMB ve BoE toplantıları

Bu hafta yaklaşık 20 merkez bankası faiz kararını açıklayacak.

Bloomberg'in değerlendirmesine göre Fed, Avrupa Merkez Bankası (AMB), İngiltere Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararları merkez bankaları arasında yeni bir ayrışmaya işaret edebilir.

ABD’de resmi TÜFE verisinin neredeyse son 40 yılın zirvesinde açıklanmasının ardından Fed’in gelişmiş ülke muadillerinden ayrışarak sıkı para politikası mesajları vermesi bekleniyor. Fed varlık alım azaltımını hızlandırma ve gelecek yıl ilk faiz artışına yönelik sinyaller verebilir. Piyasa 2022 ortasında bir Fed faiz artışını fiyatlıyor.

Buna karşın AMB üyelerinden geçtiğimiz haftalarda gelen açıklamalar güvercin duruşun korunacağına işaret ediyor. Faizleri değiştirmesi beklenmeyen ECB, mart ayında sona ermesi planlanan acil pandemi varlık alım programı kapsamında vadesi dolacak tahvillere yeniden yatırım konusunda bir yol haritası açıklayabilir.

Faiz artışı beklentileri omikron varyantının ortaya çıkmasıyla törpülenen İngiltere Merkez Bankası sıkılaşma yolculuğunda Fed’i yalnız bırakacak gibi gözüküyor. Bankanın, ülkedeki ek Kovid-19 tedbirleri gölgesinde faizi yüzde 0,1’de tutması bekleniyor. Japonya MB’nin güvercin duruşunda değişiklik beklenmiyor.

Gelişen ülkelerde ise TCMB’nin ayrışması söz konusu. Bloomberg anketine TCMB için 100 baz puan faiz indirim beklentisi yansıyor. Buna karşın cuma günü kararını açıklayacak Rusya’dan 100 baz puan, perşembe günü kararını açıklayacak Meksika’dan ise 25 baz puan faiz artışı bekleniyor.