Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol global enerji krizi ile ilgili Bloomberg HT’ye değerlendirmelerde bulundu.

Dünyanın bugüne kadar yaşamadığı kadar derin ve kompleks bir enerji krizi ile karşı karşıya olduğunun altını çizen Birol “1970’li yıllarda da böyle krizler yaşadık; ancak sadece petrol piyasaları böyle zorlu günlerden geçmişti. Şu anda hem petrol, hem doğalgaz; hem kömür hem de elektrik zor bir durumdan geçiyor" dedi.

Birol "Önümüzdeki aylarda volatilite ve piyasadaki fiyat baskısının süreceğini söylemek mümkün olabilir. Hem Avrupa hem de dünya için zorlu birkaç aya girildi” ifadelerini kullandı.

Avrupa’da bu kışın zorlu geçeceğini söyleyen Birol, ”Avrupa’nın yıllar boyu gaz ve petrolde Rusya’ya bağımlılığı vardı. Şu anda Rusya’dan Avrupa’ya eskiye oranla yüzde 30-35’i kadar gaz geliyor ve bunun kesilme ihtimali var. Avrupa’da kömür gibi uzak durulan birçok enerji türünün bu kış kullanılması lazım. Ayrıca Belçika ve Almanya gibi bazı ülkeler nükleer enerji santrallerini kapatmaya karar vermişlerdi. G7 liderler zirvesinde bu kapatmayı en azından bir süreliğine ertelemelerini önerdim. Belçika bu önerimizi kabul etti ve santralleri kapatmayı erteledi. Almanya da nükleer santrali kapatma kararını ertelerse güzel bir sürpriz olur. “ şeklinde konuştu.

Birol ayrıca Japonya’ya teknik testlerden geçen bazı nükleer santrallerin tekrar açılmasını önerdiğini de belirtti.

G7 liderler zirvesinde enerji krizinin çok ciddi olduğunun anlaşıldığını ve liderlerin direksiyona geçtiğini söyleyen Birol “ Avrupa’da enerji kısıntısı gönüllülük esasıyla olabilir. Gönüllülük esasıyla olmadığı takdirde hükümet kararıyla da gerçekleştirilebilir” dedi.

Birol “Doğu Avrupa ülkelerinin Rusya’ya bağımlılığı yüzde 90-95 seviyesinde gerçekleşiyor. Bu ülkeler bu krizden çok daha fazla etkilenebilirler. Kısıntı konusunda AB de kendi içinde bir sınavdan geçecek. Avrupa’daki gaz ve elektrik operatörlerinin bir araya gelmesini önerdim. Elektrik tüketimi azaltılamazsa Avrupa’da ani kesintiler yaşanabilir.” şeklinde konuştu.

Gazprom'dan yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Akım için kullanılan Portovaya kompresör istasyonundaki Siemens türbin motorunun teknik nedenlerden ötürü durdurulduğu belirtildi.

Açıklamada, 27 Temmuz'dan itibaren Portovaya kompresör istasyonu üzerinden günlük azami 33 milyon metreküp doğalgaz sevk edilebileceği bildirildi.

Gazprom, Siemens'a ait bir türbinin Kanada'da yapılan bakımlarının ardından Rusya'ya geri teslim edilmediği gerekçesiyle Kuzey Akım üzerinden doğalgaz sevkiyatını 15 Haziran'da yüzde 60 düşürmüştü.

Kuzey Akım, Rus gazını Almanya üzerinden Avrupa'ya taşıyan önemli hatlardan biri olarak biliniyor.

Avrupa, ithal ettiği doğalgazın yaklaşık yüzde 40'ını Rusya'dan temin ediyordu.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol global enerji krizinin Türkiye'ye etkilerini Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

Dünya’da iki türlü ülke olduğunun altını çizen Birol "İlk kategoride fiyatları belirleyen, ikinci kategoride ise dünya fiyatlarının ülkedeki fiyatları belirlediği ülkeler bulunuyor. Türkiye dünyadaki fiyatları etkileyen bir ülke değil." dedi.

Birol "Dünyadaki petrol ve doğalgaz fiyatlarının bu seviyelerde olması ve yüksek seviyelerde kalacak olması Türkiye ekonomisini negatif olarak etkileyecektir. Bundan kaçınılması hemen hemen imkansız. Bizim yapmamız gereken bunu minimize etmek olacaktır.

Kısa dönemde, Türkiye'nin mevcut doğal kaynaklarını en iyi şekilde kullanması ve enerji tüketimini mümkün olduğu kadar kısması gerekiyor. Bunlar sadece fırtınayı bir nebze olsun azaltabilir." şeklinde konuştu.