Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı, artan doğalgaz ve kömür fiyatlarının elektrik üretiminde petrol kullanımını artırabileceğini ve bunun küresel petrol talebini 6 ayda günlük 500 milyon varil artırabileceğini söyledi.

2021 petrol talep büyüme tahminini günlük 5,5 milyon varile revize eden UEA, 2022 yılı için talep tahminini günlük 3,3 milyon varile çıkardı. UEA, küresel ekonomik toparlanmayla beraber yaşanan doğalgaz kıtlığının böyle devam etmesi durumunda petrolden elektrik üretimine talebin daha da artacağını vurguladı.

Açıklama sonrasında Batı Teksas Petrolü yüzde 1 yükselişle varil başına 81,25 dolara çıkarken Brent petrol yüzde 1,1 yükselişle 84,09 dolar oldu.

OPEC yayımladığı aylık piyasa raporunda, bu yıl için küresel petrol talebi tahminini aşağı yönlü güncellerken üyelerini piyasaları yakından takip etmeleri konusunda uyardı.

OPEC, doğalgaz fiyatlarındaki yükselişle beraber enerji üretimi gibi sektörlerde petrole olan talebin artabileceğini fakat rafinerilerdeki üretimin azalabileceğini söyledi.

OPEC küresel petrol talebi büyümesi tahminini bu yıl için 5,96 milyon varilden 5,8 milyon varile düşürürken dördüncü çeyrek için toplam talep tahminini günlük 120 bin varil yükselterek günlük 99,82 milyon varile çıkardı.