Bloomberght
Bloomberg HT Haberler UEA küresel doğalgaz talebi tahminini düşürdü

UEA küresel doğalgaz talebi tahminini düşürdü

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve uygulamaya konan yaptırımların yol açtığı yüksek fiyatlar nedeniyle küresel doğalgaz talebinde büyüme beklentisini düşürdü.

Giriş: 05 Temmuz 2022, Salı 11:59
Güncelleme: 05 Temmuz 2022, Salı 11:59

Yükselen fiyatlar ve Rusya’dan gaz kesintisi tehdidinin tüketim iştahını azaltmasıyla önümüzdeki üç yıl boyunca doğalgaz talebinde düşüş yaşanabileceği belirtiliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), üç aylık piyasa raporunda Asya’da yaşanan ekonomik yavaşlamanın Kuzey Amerika'daki canlı pazarları gölgede bırakmasıyla gaz kullanımında yüzde 5 oranında düşüş yaşanmasını beklediğini kaydetti.

UEA, 2021-2025 dönemi için 170 milyar metreküp olmasını beklediği küresel doğalgaz talebi artışını, 140 milyar metreküp olarak revize ederken 2024 yılı için küresel talep büyüme tahminlerini de bir önceki tahminine göre yüzde 60 oranında azalttı.

Paris merkezli ajans yayınladığı raporda “Bugünün rekor fiyatları ve arz kesintileri, doğalgazın güvenilir ve makul fiyatlı olarak bilinirliğine zarar veriyor. Sıkılaşan piyasa, Avrupa’da gaz fiyatlarının bir yıl öncesine göre üç kattan fazla artması anlamına geliyor. Bu durum bölgenin yıllardır yaşadığı en kötü yaşam pahalılığı krizini körükledi ve Rus yakıtının sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) gibi alternatiflerle değiştirilmesi telaşını doğurdu ” ifadelerini kullandı.

Rapora göre, LNG ihracatının artmasıyla birlikte, şimdilik Rus boru hattından Avrupa'ya gaz akışının 2022 yılında yüzde 40 küçülmesi bekleniyor. Bu yıl Avrupa'da yakıt talebinin ise yaklaşık yüzde 9 azalarak 2020 seviyelerinin altına düşeceği tahmin ediliyor.

UEA, küresel LNG ticaretinin bu yıl yüzde 5 oranında artmasını bekliyor. Bu oran, 2021'de görülen büyüme oranının sadece biraz altında. Rapora göre, Kuzey Amerika, tedarikte birincil itici güç olmaya devam ederken, sınırlı sıvılaştırma kapasitesi ilaveleri ile birlikte Avrupa'dan gelen güçlü LNG talebi ve daha düşük Rus boru ithalatı, orta vadede mevcut sıkı piyasa koşullarının değişebileceğini gösteriyor.