Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı'na (UEA) göre küresel petrol talebi, OPEC+'in arz fazlasını kontrol altına alma çabalarına karşın koronavirüs kapanmalarının etkisiyle bu yıl yüzde 9 ile rekor düşüş kaydedecek. 

Kurumun aylık raporunda 2020 yılında on yıllık talep artışının silineceği, günlük tüketimde 9 milyon varilin biraz üzerinde bir azalma kaydedileceği belirtildi. Rapora göre yakıt kullanımının neredeyse üçte bir oranında düşerek 1995'ten beri en düşük seviyeye gerilemesiyle en büyük darbeyi Nisan ayı alacak.

OPEC ve grup ile birlikte hareket eden üreticilerin hafta sonu daha önce eşi benzeri görülmemiş ölçüde bir arz kısıntısı üzerinde anlaşmış olmasına karşın arz fazlasını depolamak için kullanılan tesisler yılın ortasına kadar tükenebilir.

Paris merkezli kurumun raporunda "Petrol piyasası lojistik kapasitesini test etmeye daha önce hiç bu kadar yaklaşmamıştı. Talepteki çöküş arzda da benzer bir çekilmeye neden oluyor." dendi. 

Suudi Arabistan, Rusya ve diğer OPEC+ üreticileri gelecek birkaç ay içerisinde petrol üretiminde toplam 10 milyon varilin biraz altında kısıntıya gideceğini açıklamıştı. UEA'nın raporunda bu kararın petrol piyasasının karşı karşıya olduğu daha ciddi bir durumun eşiğinden döndürdüğü belirtildi.

UEA raporunda "OPEC+'in çabalarına karşın küresel stoklar yılın ilk yarısında günlük 12 milyon varil artacak. Arz fazlası gelecek haftalarda petrol sektöründe -gemiler, boru hatları ve depolama tankları olmak üzere- tedariği bozma riski taşıyor.