Advertisement
HABERLER ABONE OL

UEA Avrupa’daki enerji krizi nedeniyle küresel doğalgaz talebinin düşeceğini öngördü.

UEA çeyreklik raporunda geçen sene yüzde 4.7 artan doğalgaz talebinin bu yıl yüzde 0.9 artacağı tahmininde bulundu. Talebin Asya ve Kuzey Amerika’da artarken Avrupa’da ise sert biçimde düşeceği öngörüldü.

Avrupa’da doğalgaz fiyatları geçen sene üçe katlamış, bu da bazı sanayi şirketlerini doğalgaz kullanmayı bırakıp başka yakıtlara yöneltmişti. Ajans, geçen sene Avrupa’da yüzde 5.5 artan doğalgaz tüketiminin bu sene yüzde 4.5’e düşeceğini öngördü.

2021’de sert geçen kış koşullarının ardından hava koşullarının normalleşmesinin de talebin azalmasında etkili olacağı ifade edildi. Avrupa küresel gaz tüketiminin yüzde 13’ünü oluşturuyor.

Unicredit, müşterileriyle paylaştığı bir notta Ocak ayında enflasyonun aylık bazda yüzde 10,7 artarak yıllık yüzde 48,2’ye çıkmasını beklediklerini söyledi.

Manşet enflasyondaki yükselişin üçte birinin artan elektrik ve doğalgaz fiyatlarından geleceğini belirten banka, alkol ve tütünün ise enflasyona 1,1 yüzde puan ekleyebileceğini söyledi.

Çekirdek enflasyonda ise aylık yüzde 7 yükseliş bekleyen banka, yıllık çekirdek enflasyonun yüzde 39,5’e ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Unicredit, belirli ürünlerden oluşturdukları sepetteki değişime göre Ocak ayında gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 8,5 olacağını düşündüklerini ifade etti.

Yıllık enflasyonun artmaya devam edeceğini düşünen banka, 2022’nin son iki ayına kadar enflasyonun yüzde 55 seviyelerinde kalacağını sonrasında baz etkisinin devreye girmesizle 2022 sonunda yüzde 37 olacağını vurguladı.

ABD Hazine tahvili getiri eğrisi yeni haftada da yataylaşmaya devam ediyor. ABD 5 yıl vadeli Hazine tahvili ile 30 yıl vadeli tahvilin faizi arasındaki fark 47 baz puana gerileyerek son üç senenin en düşük seviyesinde bulunuyor.

Uzun ve kısa vadeli tahvil faizleri arasındaki fark en son 2018 yılında böyle bir düşüş formasyonu göstermişti. Getiri eğrisinin yataylaşması ise piyasaların uzun vadede büyümede yavaşlama beklediklerine ve resesyona işaret ediyor.

Analistlerin tahminleri ile gerçekleşen veriler arasındaki farkı gösteren Bloomberg Ekonomik Sürpriz Endeksi de analistlerin şu an için gerçekleşenlerin yukarısında tahminde bulunduklarına işaret ediyor.

JP Morgan, Fed’in Mart ayında faizleri artırmasından sonra da doların kuvvetlenmeye devam edebileceğini belirtti.

JP Morgan Kur Strateji Direktörü Daniel Hui, doların yükselmesi için daha alan bulunduğunu belirterek, “Piyasalar hala fiyat keşfi modundalar. Dolar büyük ihtimalle Fed faiz artırımdan 1-2 ay sonra zirveye ulaşacaktır” dedi.

Piyasaların Fed’i yakalamaya çalıştığını çünkü şu anki döngünün daha önce hiç görülmediğini vurgulayan Hui, “Fed salgından kaynaklanan tedarik sorunları çözüldüğünde fiyat baskısının azalmasını bekliyor ama son zamanlarda bunun beklenenden uzun süreceğini düşünmeye başladı” dedi.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın geçen haftaki şahin yorumları sonrasında 2022 için beş adet faiz artırımı yapılacağına dair beklentiler kuvvetlendi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise Financial Times’a verdiği bir röportajda ABD Merkez Bankası Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için politika faizini 50 baz puan artırabileceğini söyledi. Bostic, en olası senaryonun ise Mart ayından başlayarak 75 baz puanlık bir artırım olduğunu belirtti.

Powell’ın yorumları dolarda ralliyi tetiikleyerek Bloomberg Dolar Spot Endeksi’nin 18 ayın zirvesine tırmanmasına neden oldu. Doların en çok işlem gördüğü para birimlerine karşı değerini ölçen endeks geçtiğimiz sene yüzde 5 civarında yükseliş kaydetmişti.

Altın fiyatları, Fed’in beklenenden daha şahin bir yaklaşımla Mart ayında faizleri 50 baz puan artırabileceğine dair beklentilerle düşüşünü sürdürdü. Gram altın da küresel altın fiyatları ve dolar kurundaki gerilemeyle düştü.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Financial Times’a verdiği bir röportajda ABD Merkez Bankası Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için politika faizini 50 baz puan artırabileceğini söyledi. Bostic, en olası senaryonun ise Mart ayından başlayarak 75 baz puanlık bir artırım olduğunu belirtti.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta “Faizleri artırma ya da artırmama kararını Mart toplantısında vereceğiz. Faizi, Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun, riskleri gözlemliyoruz” demişti.

Guardian Gold Australia İş Geliştirme Uzmanı John Feeney, daha agresif bir sıkılaşmanın altın fiyatları üzerindeki baskıyı artıracağını fakat enflasyon yılın geri kalanında yüksek kalmaya devam ederse reel faizlerin tarihi düşük seviyelerde olacağını belirtti.

“Altın reel faizlerin düşük olduğunu ortamlarda tarihsel olarak iyi performans gösteriyor” diyen Feeney, altının sıkılaşma döngüsünde nasıl bir performans göstereceğini yakından takip edeceklerini dile getirdi.

Ons altın fiyatı

Ons altın geçen haftayı Ağustos ayından bu yana en kötü performansıyla kapattıktan sonra yeni haftaya da düşüşle başladı. Fed’in daha agresif bir sıkılaşma döngüsü izleyebileceğine dair beklentilerle baskılanan değerli metal, pazartesi sabahı 1.786 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın dolar/TL’nin geçen hafta 13,45-13,65 arasında dalgalanmasına rağmen küresel altın fiyatlarındaki düşüşle gerilemişti. Yeni haftaya da küresel altın fiyatlarının etkisiyle başlayan gram altın 777 TL seviyesinde işlem görüyor.

Hızlı Fed faiz artışının ayak sesleri ve Çin’deki yavaşlamaya rağmen Asya Pasifik hisseleri haftaya alımlarla başlıyor. Başta Çin olmak üzere Ay takvimi nedeniyle bazı piyasaların kapalı olduğu Asya’da MSCI Asya Endeksi yükselişini ikinci işlem gününe taşıyor. Kısa seansın uygulanacağı Hong Kong Hang Seng teknoloji hisseleri öncülüğünde yükseliyor.

Vadeli piyasalarda da cuma günü hisse senetlerindeki pozitif dalga sürüyor. Cuma gününü yüzde 3,2 yükselişle kapatan Nasdaq 100 vadelileri bu sabah da artıda işlem görüyor, Euro Stoxx 50 vadelileri de yüzde 1,1 yükseliyor.

Bloomberg Dolar Endeksi yatay seyrediyor. Petrol fiyatları Ukrayna krizi ve artan taleple haftaya artıda başlıyor. ABD ham petrolü mart vadeli kontratı yüzde 1,2 ile 88 dolara yakın alıcı bulurken Brent mart kontratı aynı oranda yükselişle 91,1 dolardan işlem görüyor.

Bu hafta AMB, BOE ve Brezilya Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. İngiltere ve Brezilya’dan sıkılaştırma adımları bekleniyor.

ABD ile Rusya arasında Ukrayna tansiyonu sürüyor

Pentagon’a göre Rusya Ukrayna sınırındaki asker sayısını artırmaya devam ederken ABD Senatosu olası bir işgalin gerçekleşmemesi durumunda bile Rusya’ya yaptırım içeren yasanın geçmesinde sona yaklaştı.

CNN’e konuşan Senatör Bob Menendez Rusya’ya siber saldırı şüphesi nedeniyle hemen uygulanacak yaptırımlar içeren yasada en ağır yaptırımların Ukrayna’ya girilmesi sonrası uygulanacağını bildirdi. Biden yönetiminden bakanlar bu hafta senatörleri Ukrayna konusunda bilgilendiren bir dizi brifing vermeyi planlıyor. Bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Ukrayna’daki durum ele alınacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ise bu hafta İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüşmesi bekleniyor.