Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ukrayna, Dünya Gıda Programı kapsamında 280,000 ton gıda ihraç edecek.

Ukrayna Altyapı Bakanlığı Birleşmiş Milletler (BM) arabulucuğuyla düzenlenen tahıl koridoru anlaşması kapsamında yakında Ukrayna limanlarından Dünya Gıda Programı (WFP) için 280 bin ton tarım ürünü ihraç edileceğini duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracını sağlayan tahıl koridoru anlaşmasının Batılı ülkeler tarafından amacı dışında kullanıldığını ve sevkiyatların yoksul ülkelere ulaşmasını sağlamak üzere yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söylemişti.

Ukrayna ise anlaşma kapsamında Karadeniz'deki limanlarından 2,37 milyon gıda ürünü sevkedildiğini, bu sevkiyatların 1,04 milyon tonunun Asya ülkelerine, 470 bin tonunun da Afrika ülkelerine gönderildiğini belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Birleşmiş Milletler'deki ortaklarımız sayesinde 190 bin ton tahıl daha Afrika kıtasına gönderilmek için satın alındı" denildi, fakat vaat edilen ihraç miktarının geri kalan 90 bin tonuna dair detaylı bilgi verilmedi.

Bakanlık, vaat edilen 280 bin ton gıdanın ilk sevkiyatının WFP tarafından kiralanan ve İstanbul'da incelenmekte olan KARIA ANGEL gemisiyle hareket edeceğini açıkladı.

Açıklamada, "İnceleme tamamlandıktan sonra gemi Chornomorsk limanında 30 bin ton buğday yüklemesine alınacak" denildi.

Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanlarından biri dün tahıl koridoru anlaşmasının yeniden değerlendirilmesi için bir gerekçe olmadığını ve anlaşmaya harfiyen uyulduğunu belirtmişti.

Ukrayna'nın abluka altındaki limanlarından hububat ihracının tekrar başlamasına imkan veren anlaşma Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabulucuğuyla 22 Haziran'da imzalanmıştı.