Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT’ye konuk olan Özkan Taşpınar, 2021 yılı hububat ve bakliyat alım fiyatlarını sektörün nasıl karşıladığını yorumladı.

Taşpınar, TMO’nun belirlediği müdahale alım fiyatlarını olumlu bir şekilde karşıladıklarını söylediği konuşmasında, “Sanayici, tüccar ve çiftçimizin uygun gördüğü bir fiyat olarak görüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Taşpınar, girdi fiyatlarında önemli derecede artışlar olduğunu, fakat gübrede belirli bir destek sağlandığını, mazotta “çok fazla bir artış” gerçekleşmediğini ve sertifikalı tohum desteğinin önemli derecede artırılması ile belirli bir kısım telafi sağlandığını aktardı.

2021 dönemi hububat ve bakliyat alım fiyatları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 17 Mayıs tarihinde yaptığı açıklamada, 2021 yılı hububat ve bakliyat alım fiyatları ile yaş çay alım fiyatını duyurdu. Erdoğan ayrıca kuraklıktan zarar gören çiftçilerin borçlarının erteleneceğini de belirtti.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü’nün, 2021 dönemi hububat ve bakliyat alım fiyat ve politikalarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, ülke genelinde hasadın, arpa, buğday ve kırmızı mercimekte yaklaşık yüzde 1 seviyesinde olduğu kaydedildi.

Açıklamada, ofisin, üreticilerin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sisteminin devam edeceği belirtilerek, şu bilgiler verildi:

"TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 200 iş yerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (yaklaşık 170 nokta) alım faaliyeti gösterecektir. TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayımlanmakta olup lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler, bu depolar üzerinden ürününü elektronik ürün senedi (ELÜS) ile TMO'ya satabilecekler. İş yerlerinde pazar günleri hariç haftanın 6 günü, lisanslı depolar üzerinden ise pazar günü de dahil her gün alım yapılacak.

Ofisin, altyapısı uygun olan ticaret Borsalarında hububat alımı yapacağına dikkat çekilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Ticaret borsası üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO'ya satabileceklerdir. Borsa üzerinden lisanslı depoya ürün teslim etmek isteyen üreticiler randevu almasına gerek duymadan ürününü istedikleri zaman ELÜS yoluyla TMO'ya satabilecek. Geçen yıl tonu 1650 olan Kırmızı/Beyaz Sert Ekmeklik Buğday fiyatı bu yıl yüzde 36,4 artırılarak ton başına 2 bin 250 lira olarak belirlendi. Buğdayın kalitesine göre açıklanan fiyatlar üzerine ayrıca yüzde 2 ilave fiyat uygulanacak. Bu şekilde kaliteli ürünün fiyatı ton başına 2300 liraya ulaşacaktır. Ortalama verimler dikkate alınarak Bakanlığımızca hububata ton başına 275 lira, bakliyata ise 910 lira prim ve destek verilmektedir."