Uluslararası ödemelerde Çin parasının kullanımı rekor düzeyde
Küresel piyasalarda Fed toplantısının tutanaklarından çıkan mesajlar fiyatlamalara yön veren temel unsur olurken, Asya piyasalarında Japonya'dan gelen dış ticaret verileri ve emtia cephesindeki gelişmeler de yakından izlendi. Çin tarafında alüminyum üretimi üzerindeki kısıntıların hafifletildiği görülürken, Çin parası renminbinin uluslararası ödemelerde kullanımının en yüksek seviyeye çıkması da öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
SADİ KAYMAZ/BLOOMBERG HT ASYA TEMSİLCİSİ
Japonya’nın geçen ayki ihracat performansı küresel talepte bir miktar yavaşlamaya ve Omikron hasarına işaret etti.
Almanya ve Çin’le birlikte dünyanın kilit ihracat dinamoları arasında yer alan Japonya’da yıllık bazda ihracat büyüme hızı yüzde 17,5’ten 9,6’ye düştü. Özellikle otomotiv sektörünü etkileyen Omikron kısıtlamalarının yanı sıra, kilit yurtdışı pazarlardaki zayıflık da performans gerilemesinde rol oynadı. Bu çerçevede Çin’e ihracatta yüzde 5,4 daralma dikkat çekti.
Diğer taraftan yaklaşık 5 trilyon dolarlık hasılasıyla Japon ekonomisinin ithalat faturası emtia fiyatları nedeniyle kabarmaya devam etti. İthalat büyüme hızı ocak ayında yüzde 39,6’ya ulaştı, art arda 10’uncu ay çift haneli genişledi. Petrol ve gaz ithalatına ödenen tutarda yüzde 80’ine varan artış ithalat artışının temel nedeni.
Renminbinin yükselişi
Uluslararası ödemelerde Çin parasının kullanımı bu güne kadarki en yüksek düzeyine çıktı.
SWIFT verilerine göre Çin parası renminbi geçtiğimiz ay uluslararası ödemelerin yüzde 3.2’sine aracılık etti. Söz konusu oran henüz kasım ayında yüzde 2.14 düzeyindeydi, böylece iki ay içerisinde neredeyse yüzde 50 genişlemiş oldu.
Uluslararası fonların Çin devlet tahvillerine gösterdiği ilgi son üç ayda artmıştı. Analistler, Gazprom’un bazı satışlarında yuan cinsinden ödeme kabul etmesinin de etkili olduğunu düşünüyor.
Uluslararası ödemelerde en çok kullanılan para birimleri sırasıyla dolar, avro, pound, renminbi ve yen.
Maske zorunluluğunda gevşeme sinyalleriyle kozmetik hisseleri yükseliyor
Maske mecburiyetinin dünya çapında gevşeyeceğine yönelik işaretlerle Asya’da kozmetik hisseleri güne ralliyle başladı.
ABD’den Fransa’ya dek büyük ekonomilerin maske kurallarını gevşetmeye hazırlanması yüz bakım ve makyaj malzemesi üreticilerinin yüzünü güldürebilir. Nitekim kozmetik hisseleri bugün Asya seansının gözdeleri arasında.
Güney Kore’de Clio Cosmetics yüzde 18 kadar yükseliş görürken, Cosmax yüzde 10 sıçradı. Bu alanda önemli pay sahibi şirketlere sahip Japonya’da da ilgili hisseler yoğun talep görüyor.
Alüminyum üretiminde kısıtlamalar hafifliyor
Çinli alüminyum işletmeleri üzerindeki üretim kısıtlamaları hafifliyor.
Shanghai Metals Market’e göre Şubat ayında günlük üretim ortalaması bir öncekine göre yüzde 0.6 artışla 104 bin tona yaklaştı ve art arda iki aylık artışa işaret etti. Üretim ortalaması Ocak ayında bir öncekine göre yüzde 0.9 genişlemişti.
Sonbahar aylarında ağırlaşan elektrik arz yetersizliği sebebiyle Shanxi, Henan ve Guizhou gibi eyaletlerde işletmelerden üretim kısıntısı talep edilmişti. Söz konusu eyaletler ayda 3.2 milyon tonu bulan birincil alüminyum üretiminin büyük bölümünü gerçekleştiriyor.
Enerji krizi ve navlun gibi faktörlerin arzda yarattığı aşınmanın etkisiyle tırmanış trendinde bulunan alüminyum vadelilerindeki yükseliş Şanghay’da son 3 ayda yüzde 20’yi aşmış durumda.
Demir cevherinde gerileme
Demir cevheri fiyatları Asya’da bu sabah yeniden baş aşağı yol aldı, Singapur’da vadeli kontratlar bir ara yüzde 7’den fazla düşüşle 130 doların altından el değiştirdi.
Çinli yetkililerin Glencore ve Trafigura gibi emtia dünyasının önde gelen kuruluşlarını toplantıya davet etmesi satışlarda tetikleyici fonksiyon gördü. Dünya çeliğinin yarıdan fazlasını üreten Çin’de yetkililerin artan baskısı fiyatlarda büyük oynamalara yol açıyor.
Çin’de çelik işletmeleri her sene en az 1 milyar 300 milyon ton cevher kullanıyor.
Kahve fiyatları 10 yılın zirvesinde
Dünyada tüketici fiyatları endişeyle takip edilirken dün gece kahve çekirdeği vadelileri son 10 yılın en yüksek düzeyini gördü.
Arabica türü çekirdek vadelileri dün 2.54 dolara kadar yükselirken, Brezilya ve Kolombiya’ya ilişkin arz endişeleri sürüyor. Kuraklık veya aşırı yağışlar sebebiyle kahve çiftçilerini yıpratan hava koşulları küresel stokları da son 20 yılın en düşük miktarlarına düşürmüş durumda. Gübre fiyatlarının yüksekliği de önümüzdeki sezon için ilave problemler yaratabilir.
Diğer taraftan Robusta türü kahve üreticisi Vietnam’da yetiştiricilerin yüzü gülüyor. Kahve fiyatlarının yüksekliği sebebiyle Robusta kullanım payının artması bekleniyor.