Bloomberg HT Haberler Un ihracatında 2017 hedefi 1,2 milyar dolar
HABERLER

Un ihracatında 2017 hedefi 1,2 milyar dolar

  • TUSAF Başkanı Ulusoy, "Miktar bazında ihracatta yüzde 10'luk bir artış öngörüyoruz. Biz 1,2 milyar dolar civarında bir ihracatla 2017'yi kapatmayı hedefliyoruz" dedi

Giriş: 03 Nisan 2017, Pazartesi 11:24
Güncelleme: 03 Nisan 2017, Pazartesi 11:57

Türkiye Un Sanayicileri Başkanı (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Türkiye'nin 2017 un ihracatı hedefinin 1,2 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, un sanayisinin 18 milyar liralık ekonomik büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük tarımsal sanayi sektörlerinden biri olduğunu dile getirdi.

2016 yılında yaklaşık 1,1 milyar dolar değerinde 3,5 milyon ton un ihracatının gerçekleştirildiğini ifade eden Ulusoy, unda en önemli pazarların Irak, Suriye ve Sudan olduğunu söyledi. Un ihracatında özellikle Irak'ın çok önemli bir konumu bulunduğunu anlatan Ulusoy, "Hem sınır komşumuz olması hem uzun yıllardır süren ticaret hem de bu ülkenin bize benzer bir tüketiminin olması Türk un sanayicilerinin Irak'ta çok başarılı olmasını sağladı. Şu anda yüzde 90'a varan pazar payı ile Irak pazarına hakim durumdayız." diye konuştu.

Geçen yıl Uzakdoğu'dan Afrika'ya, Ortadoğu'dan Amerika'ya kadar tüm kıtalarda 100'den fazla ülkeye ihracat yapıldığına işaret eden Ulusoy, şöyle devam etti:

"Türk sanayicisi ABD'ye bile un sattı. ABD pazarına girmek önemli, çünkü ABD de çok önemli bir buğday üreticisi. Dünyanın 4'üncü büyük buğday üreticisi olmasına rağmen ABD pazarına Türk ununu sokmayı başardık. Hem TÜBİTAK tarafından hem de FDA tarafından onaylanmış diyabetik un ürünümüz ABD pazarında yer buldu. Değişen dünyada tüketicilerin değişen taleplerinde unlu mamuller sektörünün de değiştiğini ve yeni trendler oluştuğunu görüyoruz. Sanayicilerimizin trendleri takip edebilmesi ve trendlere uygun ürünler üretmesi ihracatımızı artıracaktır. Diyabetik unla ABD'ye yeni bir satış kanalı açıldı ve ABD gibi zor bir pazara bile girilebildi."