Ünlü ekonomist Roubini: Türk ekonomisi % 2 - 3 civarında büyümeye ulaşabilir
'Kriz kahini' olarak da bilinen dünyaca ünlü ABD'li ekonomist Nouriel Roubini Bloomberg HT'ye Türkiye ekonomisinin geçen yılki krizden sonra dengelendiğini belirtti, Roubini küresel ekonomideki resesyon ihtimaline değindi
Türkiye Kalite Derneği'nin düzenlediği 28. Kalite Kongresi için Türkiye'ye gelen ünlü ekonomist Nouriel Roubini Bloomberg HT'de Zeynep Erataman'ın sorularını yanıtladı.
Türk ekonomisinde geçen yılki sıkıntılar sonrası ılımlı bir toparlanma olduğunu belirten Roubini Türkiye'nin cari açık dengesizlikleri gibi bazı kırılganlıkları olduğunu, şimdi enflasyonun gerilediğini, ekonominin yeniden dengelendiğini söyledi.
Dış faktörlerin para birimi üzerinde baskı yapabileceğini ifade eden Roubini toparlanmanın gelecek yıl da devam edeceğini, % 2 - 3'lük büyümeye ulaşılabileceğini dile getirdi.
KÜRESEL RESESYON İHTİMALİ
Küresel ekonominin resesyona girme ihtimalinin ABD - Çin ticaret savaşı gibi bazı faktörlerden kaynaklandığını belirten Roubini "Ticaret savaşı artmadı, Brexit'te daha iyi bir noktadayız...Gelişmiş ve gelişen ülkelerin Merkez Bankaları faiz indirimi yapıyor, bu da likiditeyi artırıyor. Faiz indirimleri finansal koşulları rahatlatıyor. Bu bahsettiğimiz şoklardan biri artmazsa resesyon görmeyeceğiz." diye konuştu.
Roubini ABD ve küresel hisse senetlerindeki toparlanmaya rağmen sorunların sürdüğüne dikkat çekti. Roubini dünyanın birçok yerinde sosyal olaylar olduğunu hatırlatarak "ABD tarafında da korumacılık politikası var, gelecek 12 ayda ABD'de olanlar çok etkili olacak. Resesyon olmasa da yavaşlama devam edecektir. Riskten kaçış görebiliriz." yorumunu yaptı. Küresel ekonomide riskler olduğunu ifade eden Roubini Merkez Bankalarının ellerindeki cephaneyi de tükettiğini ifade etti.
"PARA POLİTİKASININ SINIRLARINA GELDİK"
Roubini para politikasının sınırlarına gelindiğini, mali politikaların güçlenmesi gerektiğini belirterek "Fed'in hala gidecek alanı var, 150 baz puanlık indirim yeri var. Avrupa ve Japonya Merkez Bankaları daha fazla genişleme yapıyor. Para politikasının sınırlarına gelmiş durumdayız. Mali politikaların güçlenmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.
"KRİPTO PARALARDA FİYATLAMALAR DENGELİ DEĞİL"
Daha önce kripto para karşıtı açıklamalarıyla bilinen Roubini Bloomberg HT'ye fiyatlamaların dengeli olmadığını söyledi
Kripto paraların güvenilir olmadığını belirten Roubini "fiyatlar hızlı yükselip düşebildiği için dengeli değil. Küresel ekonominin geleceğinin kripto paralarda ya da blockchain'de olduğunu düşünmüyorum" ifadesini kullandı.
Roubini Kongre'deki konuşmasında ise ticaret, Brexit ve jeopolitik risklerin geçen yaza göre azaldığına dikkat çekerek 2020'de küresel büyümenin % 3'ün hafif üzerinde olacağını belirtti.