Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uzun süredir Hindistan için boğa tutumunda olan Mobius Capital kurucusu Mark Mobius Moody's'in Hindistan kararını eleştirdi. Moody's, Hindistan'ın not görünümünü durağandan negatif'e çekmiş, hükümetin zayıf ekonomiyi canlandırmak için politikalarının yeterince etkili olmamasını gerekçe göstermişti.

CNBC'ye konuya dair açıklamalarda bulunan Mobius, "Moody's kararı hatalıydı çünkü Hindistan gelecekte muazzam büyüme kaydedecek. Birçok reform yapılacağına ve ekonomide de büyük etkisi olacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.

Hindistan ekonomisi son dönemde önemli ölçüde yavaşlıyor. Ekonomik büyüme Nisan - Haziran döneminde % 5 olarak 6 yılın en düşük seviyesine geriledi. Finans sektöründe devam eden sıkıntılar kredi verme iştahını ve yatırımları sekteye uğrattı. Ülke, istihdam yaratmak konusunda da sıkıntılı günler geçiriyor.

Moody's kararını eleştiren sadece Mobius değil..Bank of America'nın Hindistan'da faaliyet gösteren birimi DSP Merrill Lynch'in ekoomistleri de kurumun öne çıkardığı risklerin abartılı olduğu görüşünde. Ekonomistler geçen haftaki raporlarında ülkedeki yavaşlamanın Moody's'in belirttiğinin aksine yapısaldan ziyade döngüsel olduğunu belirtti. Ülke Merkez Bankası ve hükümetin de büyümeyi canlandırmak çin adımlar attığına vurgu yaptılar.

BÜYÜME TAHMİNİ DÜŞÜRÜLDÜ

Bazı ekonomistler ise ülke büyümesinin daha fazla yavaşlayabileceği uyarısı yapıyor. Ülkenin en büyük bankası State Bank of India dün büyüme tahminini düşürürken Hindistan Merkez Bankası, IMF, Asya Kalkınma Bankası da bu mali yıl için büyüme tahminlerini düşüren diğer kurumlar arasında yer alıyor.