Uraloğlu: 2026'da 5G'yi kullanıma sunmayı hedefliyoruz
-
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu Türk Telekom'da Türk Telekom'un imtiyaz bedelinin yüzde 80-85'inin altyapıya aktarılacağını söyledi.
-
Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ortak projesi olan Kalkınma Yolu'ndaki son durumla ilgili soruları da yanıtlayan Uraloğlu, Irak tarafının projelendirme süreçlerini büyük oranda bitirdiğini belirtirken, "Bizim projelerimiz zaten hazır." dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bloomberg’e verdiği röportajda, Türk Telekom’da imtiyaz sözleşmesinin önümüzdeki haftalarda 25 yıllığına uzatılacağını belirtirken, şirketin imtiyaz ücretinin yüzde 80 ile yüzde 85’lik bölümünü 25 yıla yayılan altyapı yatırımlarına ayıracağını ve kalan kısmın da başlangıçta hazineye aktarılacağını söyledi.
Uraloğlu, dün gerçekleşen mülakatta, süreçte tüm taraflarla görüşmeler yapıldığını ve artık sürecin 25 yıl olacağını belirtti. Uraloğlu, belirlenecek koşullara ilişkin olarak da şu ifadeleri kullandı: “Daha çok kamu payı yerine yatırıma odaklanıyoruz. Hazine’ye doğrudan ödenecek kısmın dışında kalan pay, her yıl belirlenecek takvime göre altyapıya aktarılacak ve bu harcamaların nasıl yapıldığı da denetlenecek.”
Altyapı yatırımları kapsamında, bugün itibarıyla 580 bin kilometre olan Türkiye’nin fiber altyapı uzunluğunun 800 bin kilometreye çıkartılması hedefleniyor.
"Yüzde 50 yerli kapasite yok şu anda"
Türkiye, Ağustos ayında 5G ihalesine çıkmaya hazırlanıyor. Hedeflerinin ihale tarihini yakın zamanda duyurmak olduğunu söyleyen Uraloğlu, bunu açıkladıklarında belki bazı taleplerle biraz ötelenebileceğini ancak hedeflerinin 5G’yi 2026 yılında vatandaşın kullanımına açmak olduğunu dile getirdi.