Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Uranyum fiyatları son 11 yılın zirvesinde

Uranyum fiyatları son 11 yılın zirvesinde

Spot uranyum fiyatları Rus nükleer enerji şirketi Rosatom'a yaptırım uygulanacağı endişeleriyle 2011 Fukuşima felaketinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Uzmanlar Rusya'ya yaptırım uygulansa dahi uranyum için uzun vadede gerçek anlamda bir kıtlığın yaşanmayacağı görüşünde

Giriş: 11 Mart 2022, Cuma 11:45
Güncelleme: 11 Mart 2022, Cuma 11:45

Spot uranyum fiyatları hali hazırda sıkılaşmış piyasada Rusya'ya uygulanabilecek potansiyel yaptırım endişeleriyle 2011 Fukuşima nükleer felaketinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

UxC LLC verilerine göre Perşembe günü 59,75 dolardan işlem gören uranyum için bu rakam Mart 2011'de Fukuşima'da yaşanan reaktör erimesi sonrası Japonya'nın tüm reaktörlerini kapatma kararı alarak uranyuma olan talebin zıplamasına neden olmasından bu yana ulaştığı en yüksek seviye.

Beyaz Saray, Rus kamu enerji şirketi Rosatom'a yaptırım açıklamayı değerlendirdiği belirtilirken bu durumun Rusya'dan ithal edilen uranyumla ilgili endişelere yol açmasına neden oldu.

Rosatom ve alt kuruluşları küresel zenginleştirilmiş uranyum tedarikinin yüzde 35'inin sağlaması nedeniyle özel bir yere sahip. 2020 yılında ABD'ye ihraç edilen uranyumun yüzde 16,5'u da Rusya tarafından gerçekleştirildi.

"Yaptırım endişeleri geçmeden fiyatların inmesi olası değil"

"Rusya'nın nükleer yakıt alımına son verileceği endişeleri, alıcıların geçtiğimiz iki hafta boyunca spor piyasaya yönelmesine neden oldu" diyen UxC Başkanı Jonathan Hinze, "Batıya ihraç edilen Rus zenginleştirilmiş uranyumuna kısıtlama getirileceği beklentileri devam ettiği sürece spot uranyum fiyatlarındaki yukarı yönlü baskının sona ermesi pek mümkün görünmüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fiziksel piyasayı agresif şekilde köşeye sıkıştıran The Sprott Physical Uranium Trust isimli fon, geçtiğimiz aydan beri aktif olarak alım yaparak piyasanın yükselişine katkıda bulundu. Fon geçtiğimiz ay uranyum varlıklarını yüzde 10 artırdı.

Dünyanın en büyük uranyum tedarikçilerinden Cameco Corp.'un sözcüsü konuyla ilgili fiyatların uzun vadede yeterince iyileşmesi durumunda firmanın üretimini artırabileceğini kaydetti.

"Rusya dışında uranyum üretimini artıracak kayda değer potansiyel var" diyen World Nuclear

Association İletişim Direktörü Jonathan Cobb, "Nükleer santraller genelde en az 1 yıllık ihtiyaçlarını karşılayacak üretilmiş yakıtı tesislerde bulundururlar, bu miktar çoğu zaman daha fazladır" ifadelerini kullandı.