Bloomberght
Bloomberg HT Tarım Üretici birlikleri çiğ sütü 3 TL'den satacak

Üretici birlikleri çiğ sütü 3 TL'den satacak

Çanakkale, Balıkesir ve Bursa'da süt üreticilerini temsil eden birlikler ve sanayiciler arasında yapılan anlaşma sonucu çiğ süt fiyatı 3 TL olarak belirlendi.

Giriş: 30 Aralık 2020, Çarşamba 08:43
Güncelleme: 31 Aralık 2020, Perşembe 14:20

İRFAN DONAT

Tarım sektörü açısından 2020 yılını oldukça zorlu şekilde tamamlayan çiğ süt üreticileri, mevcut fiyat politikaları karşısında ayakta kalmakta zorlanınca önemli bir karara imza attı.

Bazı birlikler ve sanayiciler kendi aralarında anlaşarak çiğ süt için Gıda Komitesi'nin belirlediği 2,80 TL tavsiye fiyatına ek olarak 20 kuruşluk bir fark ödemesi kararı aldı.

Çanakkale, Balıkesir ve Bursa’da süt üreticilerini temsil eden birlikler ve sanayiciler arasında yapılan anlaşma sonucu çiğ süt fiyatı, böylece toplama ve soğutma masrafları dahil 3 TL olarak belirlenmiş oldu. Yüksek girdi maliyetleri yüzünden ayakta kalmakta zorlanan üreticiler açısından söz konusu anlaşma ve fiyat memnuniyet yarattı.

Hatırlanacağı üzere 15 Kasım 2019 tarihinde 2 Lira 30 Kuruş olarak belirlenen çiğ süt tavsiye fiyatı 13 ay boyunca değişmemiş ve en son Gıda Komitesinin kararı ile 1 Ocak 2021'den itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt tavsiye fiyatının 2 Lira 80 Kuruş olacağı açıklanmıştı. Destekleme primi de 40 kuruştan 30 kuruşa düşürülmüştü.

Böylece son 13 ayda üreticinin toplam maliyetleri yüzde 60’tan fazla artarken, çiğ süt fiyatındaki zam yüzde 21,7 ile sınırlı kalmıştı.

Pek çok üretici zarar ettiği ve borçlarını ödeyemediği gerekçesiyle anaç hayvanlarını kesime gönderdi.

İşte bu sürecin sürdürülemez olduğuna karar veren bazı Birlik başkanlarının yaptığı anlaşma üreticiye moral oldu.

Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Çakırca, "Birliğimiz ve ilimizde faaliyet gösteren süt üreticileri birliklerinin ilimizden çiğ süt alımı yapan süt sanayicileri ile yaptıkları toplantı sonucu; 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren çiğ süt satışı litre fiyatının 2,80 TL üzerine 20 kuruş ilave edilerek 3 TL olarak uygulanmasına karar verilmiştir. Yetiştiricilerimize hayırlı olmasını dileriz" dedi.

Benzer bir açıklama da Bursa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Anıl'dan geldi.

Anıl, Birliğin sosyal medya hesabından, "Birliğimiz, süt sanayicileri ile yapılan görüşmelerde çiğ süt alım fiyatının 2,80 TL üzerine 20 kuruş ilave edilerek 3,00 TL olarak belirlenmiştir. Herhangi bir sorun ıle karşılaşıldığında Birliğimiz ile irtibata geçebilirsiniz. Yetiştiricilerimize hayırlı olsun" açıklamasında bulundu.

Çanakkale'de de süt sanayicileri, süt üreticileri ve kooperatif temsilcileri tarafından gerçekleştirilen toplantı sonucu, çiğ sütün litre alım fiyatı konusunda uzlaşmaya varıldı. Üreticiler, sanayiciler ve kooperatif temsilcileri çiğ sütün litre fiyatının 3 Lira olması konusunda anlaşmaya vardı. Söz konusu fiyat Nisan ayı sonuna kadar geçerli olacak. Taraflar, Nisan ayı sonu veya Mayıs ayı başında bir araya gelerek yeni fiyat konusunda yeniden pazarlık gerçekleştirecek.

Çanakkale Olay Gazetesine demeç veren Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, "Ulusal Süt Konseyi'nde geçen ay içerisinde, sütün fiyatı Nisan ayı sonuna kadar 2 lira 80 kuruş olarak açıklandı. Ancak Ulusal Süt Konseyi'nin açıkladığı eşik fiyattır. Yan fiyatlarının, girdi maliyetlerinin çok yükseldiği bir süreçte, 2 lira 80 kuruş olarak açıklanan Ulusal Süt Konsey fiyatı üzerine, sanayiciyle gerçekleştirdiğimiz toplantıda 20 kuruş fiyat talebinde bulunduk. Sağ olsun sanayici arkadaşlarımız ile Nisan ayı sonuna kadar süt fiyatını 3 Lira olarak fiyatı belirlemiş olduk. Geçmiş dönemde Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan 2,30 TL'lik fiyat çiftçimizi zor durumda bırakmıştı. Birçok çiftçimiz hayvancılığı bırakmak zorunda kalmıştı" dedi.

Özkurnaz, "3 lira günümüz şartlarında olabilecek en güzel fiyattır. O da bugün için... Yarının ne getireceğini bugünden bilme şansımız yok. Bu fiyat aslında Güney Marmara bölgesindeki bir fiyat oluşumudur. Biz sütü üretirken çiftçimizin süt kalitesine de çok önem veriyoruz. Kalite bizim önceliğimizdir. Çiftçimizde kaliteli sürünü yüksek fiyata satma hakkını görüyoruz. Çiftçimiz bu konuda kendini yetiştirmiş, iyi süt üreten çiftçimizdir. Sanayici arkadaşlarımızın da bu fiyata anlayış göstermeleri bizleri ayrıca mutlu etmiştir. Sanayici varsa çiftçi vardır, çiftçi varsa sanayici vardır" dedi.

Konudan haberdar olan farklı illerdeki süt üreticileri, çiğ süt fiyatına dair 3 ilde alınan yeni fiyat kararının diğer illerde de uygulanması gerektiğini dile getiriyor.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru da konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından, "Çanakkale, Balıkesir ve Bursa’da süt üreticilerini temsilen birlikler ve sanayiciler anlaşarak; çiğ süt fiyatını toplama ve soğutma masrafları dahil 3 TL olarak belirlediler. Üreticiyi memnun eden bu anlaşma Tarım Bakanlığı ve Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanarak tüm bölgelerde uygulanmalıdır" çağrısından bulundu.