Advertisement

İRFAN DONAT

Ulusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu, 1 Temmuz-31 Aralık 2021 tarihleri arasındaki soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını belirlemek üzere bugün toplandı.

1 Temmuz 2021 – 31 Aralık 2021 tarihleri arasında kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı 3,20 TL/Litre olarak belirlendi.

USK'dan yapılan açıklamada, "Çiğ süt üretiminde kalitenin artırılmasını ve üretici gelirlerinin yükseltilmesi ile süt ürünleri üretiminde verimliliğin sağlanması amacıyla çiğ sütün tavsiye fiyatının kalite esaslı açıklanmasına karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

USK'dan yapılan açıklamada detaylar şöyle: "Uygulanacak kalite kriterlerinde; Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında %3,5 yağ ve %3,1 protein Ekim-Kasım-Aralık aylarında %3,6 yağ ve %3,2 protein değerleri baz alınacaktır. Ayrıca yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (%0,1’lik değişim) için ± 5 Kuruş fark uygulanacaktır."

Konsey, "Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda; 2021 yılı Temmuz – Aralık aylarına ait çiğ süt destekleme priminin 0,20 TL/Lt olarak belirlendiği bilgisi edinilmiştir. Ulusal Süt Konseyi, maliyet ve satışlarda öngörülmeyen değişimler görülmesi durumunda yeniden toplanıp karar verecektir" açıklamasında bulundu.

Hatırlanacağı üzere, Türkiye genelinde 2,80 TL olarak uygulanan çiğ süt tavsiye fiyatı prim desteği ile birlikte 3,10 TL idi. USK'nın yeni tavsiye kararı ile çiğ süt referans fiyatı 3.20 TL'ye çıkarılırken prim desteği de 20 kuruşa indirildi. Böylece toplam fiyat 3.40 TL'ye geldi. Primlerle birlikte son haliyle çiğ süte yüzde 9.6 civarında zam yapılırken, Ocak ayından bu yana son 6 ayda yem fiyatları ortalama yüzde 35 arttı.