Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Uzmanlara göre BDDK'nın yeni hamlesi "normalleşme" adımı

Uzmanlara göre BDDK'nın yeni hamlesi "normalleşme" adımı

Uzmanlar BDDK'nın Aktif Rasyosu'na ilişkin kararını Bloomberg HT'ye değerlendirdi

Giriş: 28 Eylül 2020, Pazartesi 11:25
Güncelleme: 28 Eylül 2020, Pazartesi 11:32

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca (BDDK) Aktif Rasyosu (AR) değeri 1 Ekim'den itibaren mevduat bankaları için yüzde 95'ten yüzde 90'a, katılım bankaları için yüzde 75'ten yüzde 70'e düşürüldü.

Konu hakkında Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, bu kararın beklendiğini ve normalleşme sürecinin devamı niteliğinde atılmış bir adım olarak gördüklerini belirterek, olumlu bir karar olduğunu vurguladılar.

Uzmanların konu hakkındaki görüşleri şöyle;

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge, “Normalleşmenin devamı olarak atılmış bir adım. Zaten ilk faiz artırımı sonrasında gelen swap ayarlaması sonrasında Aktif Rasyosu'nda bu tip bir ayarlama olabileceği konuşuluyordu. Daha önce bu 100’dü ve şimdi 90’a indirildi. Bu baskıyı azaltacaktır. Özellikle pandemi döneminde kredi verilmesi için bir uygulamaydı, bunun banka ve dışındaki baskıyı azaltması olası. Tabii bunlar bankaların portföylerinde kredi rasyosunu tutturmaları için ayarlamalarda bir miktar gevşeme anlamına gelecektir. Bunlar tabii tahvil tarafında bir miktar zorunlu alımlara neden olmuştu, özellikle kısa vadeli tahvillerd alım gelmesine sebebiyet vermişti. Buradaki ayarlama bir miktar tahvil tarafında baskı yaratabilir ama özellikle Cuma günü yapılan swap hamlesiyle bu tahvil tarafındaki satış baskısının çok sınırlı kalmasını beklenir. Gayet olumlu. Bankaların üstündeki baskıyı azaltan ve normalleşmenin devamı bakımından da özellikle yabancı yatırımcılar tarafından olumlu algılanacak bir gelişme. Bankacılık hisselerinde pozitif ayrışmanın devamını beklemekteyiz. Olumlu devam edecektir” dedi.

VTB Capital Analisti Akın Tüzün, “Beklenen bir karardı. Zaten bir süredir normalleşme hızlı bir şekilde gerçekleşiyordu. Belki beklenenden hızlı da oldu, yüzde 90’a çekildi. Belki önümüzdeki dönem bir miktar daha aşağı çekilebilir. Bir bütün olarak bakarsak son 4-5 gündeki kararlar içinde en önemlisi normalleşme ve “Bu niçin önemli?”, özellikle yabancı yatırımcılar bir süredir Türk bankalarından bu anormalleşmeden kaynaklı uzak duruyorlardı. Güvenin tesiri açısından çok daha iyi oldu. Yurtdışı piyasaları da biraz daha açılmaya başladı. Swapla hisse senetlerine yatırım yapmaları da daha kolay olacak. O yüzden çok olumlu görüyorum” dedi.