Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Uzmanlar BSMV ve stopaj adımlarını değerlendirdi

Uzmanlar BSMV ve stopaj adımlarını değerlendirdi

Uzmanlar BSMV ve stopaj adımlarının etkilerini Bloomberg HT'ye değerlendirdi

Giriş: 30 Eylül 2020, Çarşamba 13:21
Güncelleme: 30 Eylül 2020, Çarşamba 15:29

Bugün sabah saatlerinde açıklanan yeni düzenlemelerde, vadelerine göre TL mevduata ödenecek vergiler indirilirken, kambiyo işlemlerinde uygulanan BSMV yüzde 1'den binde 2'ye indirildi. Türk lirası mevduatlarının faiz getirisinden yapılan vergi kesintisi düşürüldü, 1 yıldan uzun vadeli mevduat hesaplarında oran sıfırlandı.

Bu atılan yeni adımları konunun uzmanları Bloomberg HT için değerlendirdi.

KPMG Türkiye Şirket Ortağı Emrah Akın;

Kambiyo işlemler üzerinden vergi alınması uygulamasını biz yıllar önce bırakmıştık. Geçtiğimiz dönemde geri döndü ve Mayıs ayında da yüzde 1’e çıkarıldı. Ancak şöyle bir etkisi oldu bunun; insanların döviz almasını kısıtlamak yerine insanların elindeki dövizi bozmasına engel olmaya başladı. Çünkü bozdurduktan sonra almanın maliyeti arttığı için çapraz etki yarattı bu durum. Gönlümüzden geçen bu binde 2’nin de kaldırılması, döviz alım ve satımının tam anlamı ile serbestleştirilmesi ama bu düşüş bile oldukça önemli bir adım. Tabii ki döviz piyasasında biraz hareketlilik yaratacaktır. Asıl hareketliliği mevduat faizleri üzerinden yapılan tevkifat oranlarında gidilen indirim yaklaşımı.. Bugün itibari ile yıl sonuna kadar bağlanan mevduat faizleri için geçerli bu durum. Döviz tevkifat hesapları için geçerli değil. Bu tarihten yılsonuna kadar bağladığınız mevduat hesapları için yılsonuna kadar geçerli yeni bir faiz rejimine geçtik. TL mevduat tutma oranlarında bir artışa neden olacağını tahmin ediyorum. Dünkü YEP’te Sayın Bakan döviz vurgusunda bulunmadı ama atılan bu iki adımda dövizin mevcut durumunun bir şekilde kontrol altına alınması yönelik olduğunu söyleyebiliriz.

“En olumlu bulduğum BSMV’deki indirim”

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı Gümülcineli;

Biraz gecikmeli olsa da aslında olması gerekenler oluyor. Bu adımların gelmesi piyasalar için pozitif. Faiz konusundaki hamle sürprizdi. Beklenen bir adımdı ama devamı da bekleniyor. İkinci olarak da dövizle ilgili alınan karar diğerleri de çok kritik, özellikle mevduat konusunda atılan stopaj adımları bankaları bir nebze rahatlatacaktır. Aktif Rasyosu'ndaki adım da öyle, döviz tarafından vergi oluşu döviz tarafında satıcı kısmında bize sıkıntı yaratıyordu. Seviyeleri cazip bulan ve satmak isteyen satıcının vergi nedeniyle imtina ettiği bir dönem yaşadık. Bu kararlar arasında en olumlu bulduğum aslında bu karar oldu. Bir miktar dolar tarafında hacmi de arttıracak. Peş peşe adımlar geliyor ve bence devamı da gelecek. Bu adımlar geldikçe oradaki verginin kalmasıyla birlikte satıcı geri gelmiş olacak.

"Çok doğru bir karar"

Erten & Erten Danışmanlık Kurucu Ortak Mehmet Erten;

Çok doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Türk lirasına tekrar itibar kazandırmalıyız ve mevuattaki paylaşımın Türk lirası nedeniyle yavaş yavaş da olsa değişmesini sağlamamız lazımdı. Faizi tekrar arttırarak reel getiriyi sağlamanın yanı sıra stopajı aşağı çekmek daha önce denendi ve başarılı olundu, net faiz getirisini, mevduat faizini bu manada bir miktar daha çıkarıp faiz üzerindeki baskıyı bir miktar daha sınırlamak açısından doğru bir karar oldu.

Mevduatın yukarı kayması, bankaların bireysel mevduatı yukarı çekmesi biraz da kredi talebine ilginin gidişatına bağlı olacak. Henüz bir duraksama yok ama bir miktar yavaşlama var. Mevduata ihtiyaç faiz baskısını yukarı doğru götürüyor. Bu hareket ikamesi olmasa bile yavaşlamasına sebep olacak.