Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Depremi uzmanlar nasıl değerlendirdi?

Depremi uzmanlar nasıl değerlendirdi?

Merkez üssü Gaziantep'in Şehitkamil olan 7,7 büyüklüğündeki depremde onlarca kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi enkaz altında kaldı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre, 04:17'de yerin 5 kilometre derinliğinde gerçekleşen ilk depremin ardından, Gaziantep, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Elazığ, Malatya, Adıyaman, Kilis, Hatay, Osmaniye ve Bingöl'de en yükseği 6,6'ya ulaşan artçı depremler meydana geldi. Uzmanlar gerçekleşen depremi Bloomberg HT'ye değerlendirdi.

Giriş: 06 Şubat 2023, Pazartesi 09:44
Güncelleme: 06 Şubat 2023, Pazartesi 10:40

Prof. Dr. Ziyadin Çakır İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Kahramanmaraş’da meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremi değerlendirdi.

Bloomberg HT’ye konuk olan Çakır, hangi fay hattının kırıldığının bilinmediği için kesin bir şey söyleyemediğini fakat uluslararası kurumların verdiği rakamlar gibi 7,8’lik bir deprem olduğunu söyledi. Konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

"7,8'lik bir deprem olarak kabul etmek gerekiyor"

“1939 Erzincan depreminden beri Türkiye’de yaşanmış en büyük deprem, çok geniş alana etki etti. Uzun zamandır sessiz olan bir bölgeydi. Hatay’dan Malatya’ya kadar fay hattının kırılmış olduğunu düşünüyoruz. 6-5’lik depremlerin hepsi artçı depremler çünkü büyük bir depremin artçıları da büyük olur. Şu an açıkçası fayın hangi hattının kırıldığını emin değiliz bu araçların dağılımından çok uzun bir 200-250 kadar parçanın kırıldığını düşünüyoruz ama çok emin değiliz. Uluslararası kurumların verdiği bilgiler daha güvenli 7,8 veriyorlar, 7,4 çok doğru değil. 7,9 verenler dahi var. 7,8’lik deprem olarak kabul etmek gerekiyor. Kuzey Anadolu fayında kırılacak çok fazla parça kalmadı İstanbul dışında”

"Bilimsel anlamda beklenen bir depremdi"

Bloomberg HT’ye konuk olan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş’da meydana gelen ve 10 ili etkileyen deprem hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Sözbilir, bilimsel anlamda beklenen bir deprem olduğunu belirttiği konuşmasında, Doğu Anadolu fayının en son 2 yıl önce Elazığ depreminde kırıldığını ve bu fayın ortalama 400-500 yılda bir kere deprem üreten fay parçalarından oluştuğunu söyledi. “Bugün kırılan parça son depremini 1500’lü yıllarda yapmıştı yani 500 yıldır kırılmayan bir parçaydı.” diyen Sözbilir, bu parçanın kırılma zamanının geldiğini ve bunlardan Türkiye’de 20 tane olduğunu söyledi.

Bundan sonraki süreçte diğer fay hatlarını etkilemesi açısından neler yaşanabileceğini yorumlayan Sözbir, sözlerine şöyle devam etti:

"Kırılan fayla ilgili tek problemimiz yaratacağı artçı deprem. Bunlar da 6,6’ya kadar çıkabilir. Artçı deprem süresi de aylarca sürebilir, bazen 1-2 yılı bulabilir. Bugün de onlardan birkaç tane oldu. Bu fayla ilgili artçı depremler oluşurken yine yıkıcı depremler olabilir, bu çok önemli. Hem devlet olarak hem de halk olarak bunun bilincinde olmak gerekiyor."

"O bölgedeki birçok ikincil fayda tetikleme yapacaktır"

Bloomberg HT’ye konuk olan Jeolog Şener Üşümezsoy, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,4 ve Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 6,4 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yaşanan depremi “maalesef bekliyorduk” diyen Üşümezsoy, buradaki 7,4’lük depremin oldukça büyük bir deprem olduğunu ve 150-200 km’lik bir fayı kırabildiğini söyledi. Yaşanan artçıların ne kadar devam edebileceği hakkında değerlendirmede bulunan, Üşümezsoy, “Bundan sonra o bölgedeki birçok ikincil faylarda tetikleme yapacaktır. Amanos Dağları ve Amik Ovası’ndaki faylarda etkili olabilir. “açıklamasında bulundu.