Advertisement
HABERLER ABONE OL

Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ile ticaret görüşmelerine başlamanın eşiğinde, fakat bazı uzmanlar iki tarafın geniş kapsamlı anlaşmaya yakın zamanda varabileceği konusuna şüpheli yaklaşıyorlar.

İki ülke Ocak ayında 2020 yılında bir anlaşma imzalama konusundaki niyetlerini belli etmişlerdi.

Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross,  iki ekonominin benzer olduğunu ve anlaşmaya varmanın ‘daha kolay olması gerektiğini’ belirtmişti, fakat analistler yaklaşan ABD seçimleri  ve 5G ile dijital hizmet vergisi konularında tartışmaların devam ettiği atmosferde daha  ‘yüzeysel’ bir anlaşma gerçekleşebileceğini öngörüyorlar.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu ECIPE’den uluslararası ticaret uzmanı Fredrik Erixon, CNBC ile gerçekleştirdiği röportajında, “ büyük beklentilerim yok ve yakın zamanda kayda değer bir gelişme olmasını beklemiyorum. İki ülke arasında kapsamlı bir ticaret anlaşmasına varma yolunda hem politik hem de teknik problemler mevcut” dedi.

İngiltere hükümeti Ocak ayının sonlarında Huawei’nin bazı kısıtlamalar ile ülkenin 5G ağına katılmasına izin vereceğini bildirmişti.  Bu karar Çinli firmenin güvenlik tehdidi oluşturduğunu düşünen Beyaz Saray yetkilileri tarafından olumlu karşılanmamıştı. Bununla birlikte Birleşik Krallık çoğunluğu Amerikan firmaları olan teknoloji devlerine dijital hizmet vergisi uygulanacağını belirtmişti. ABD bu tarz vergilerin rekabet konusunda eşit olmayan koşullar yaratacağını düşünüyor.