Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Dünyanın en derin tahvil piyasası düşük likidite karşı karşıya.

Koronavirüsün ekonomi üzerindeki etkilerine ilişkin trader endişelerini tam anlamıyla omuzlarında hisseden 17 trilyon dolarlık ABD Hazine tahvili piyasası çatırdıyor. Cuma günü 35 baz puan artan 30 yıl vadeli Hazine tahvili faizleri bu hafta her gün çift haneli hareket etti.

Avrupa'da haftanın son işlem günü sabah saatlerindeki işlemlerde, çok uzun vadeli ABD Hazine tahvilleri defalarca devre kesiciye takıldı. Bu birçok kişi açısından endişe verici bir işaret.

Londra'da TD Bank küresel strateji birin yöneticisi Richard Kelly, “Piyasa herkesin dengelenmesi gerektiği, kayıplar yaşadığı veya risk azalttığı bu tarz agresif hareketler gördük. Merkez bankalarının temek piyasaların işleyebilmesi için piyasaya sıra dışı ölçüde likidite sağlaması gereken aşamadayız.” dedi.

Wall Street'te iz bırakan bu hafta traderlar, ABD Hazine tahvillerinde aşırı yükselişler sonrasında görülen satışlar karşısında sarsıldı. Fed ve Japonya Merkez Bankası da (BoJ) dahil olmak üzere küresel merkez bankaları güveni sağlamak için piyasalara nakit pompaladı.

ABD 30 yıllıklarının faizi yüzde 1.79'a sıçradı. Almanya uzun vadeli tahvillerinin faizleri de 10 baz puandan fazla arttı.