Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul VİOP'ta "Akşam Seansı" 17 Ocak 2020'de başlayacak, işlem saatlerinin uluslararası piyasalarla aynı anda açık olduğu süre artırılarak yatırımcıların daha etkin risk yönetimi yapabilmesi sağlanacak.

Yeni düzenlemeyi Bloomberg HT'ye değerlendiren Sermaye Piyasası Danışmanı Berra Doğaner sektörün uzun zamandır seans sürelerinin uzatılmasını talep ettiğini, yeni uygulamanın risk yönetimini kolaylaştıracağını söyledi. Doğaner "Avrupa ile bile arada 3 saat fark var, VİOP  kapandığında Londra piyasasında neredeyse gün ortası oluyor. Uluslararası piyasalarda Türk varlıklarını da etkileyecek gelişme olduğunda piyasalar ertesi gün çok büyük gap ile açılabiliyor. Yatırımcı daha büyük zararlar karşı karşıya kalabiliyor. Dolayısıyla uluslararası piyasalara paralel ne kadar uzun süre işlem yaparsak yatırımcı lehine ve risk yönetimi yapan kurumsal yatırımcıların lehine olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

"SEKTÖRE OPERASYONEL YÜK GETİRECEK"

Forseti Danışmanlık Kurucu Ortağı Tuncay Yıldıran bu düzenlemenin anlamlı ve olumlu olduğunu, uzun süredir bu konuda sektörden gelen talep olduğunu belirterek "yatırımcılar belki saat 7 ile 11 arasındaki işlemleri karşılayabilmek adına biraz daha fazla teminat tutmak durumunda kalacaklar.

Saat 11'de seans içerisinde gerçekleştirilen emirler bir sonraki güne toplanacak, tekrar ertesi gün işlemler devam edecek. Bu işlemlerin teminat tamamlama çağrıları bir sonraki günkü teminat tamamlama çağrısı içerisinde yer alacak." yorumunu yaptı.

Bu düzenlemenin sektörde operasyonel yükler getireceğini, ekstra personel istihdamı olacağını söyleyen Yıldıran "yüzde 70'i yerli yatırımcıdan oluşan piyasada işlem saatlerinin uzatılması çok doğru sonuç doğurur mu, bir soru işareti olarak ortada duruyor" şeklinde konuştu.